Η πιο πολυσυζητημένη –και κατά πολλούς η καλύτερη- παράσταση της προηγούμενης σεζόν είναι ένας απολαυστικός μονόλογος από την μοναδική Ελένη Ουζουνίδου.

Όλα τα έχει πάνω της η Σταματία, το γένος Αργυροπούλου. Όλες τις προκαταλήψεις, τις αγκυλώσεις, την ιδεολογική σύγχυση και την σεξουαλική στέρηση που σημάδεψαν την προσωπική και συλλογική ιστορία των Ελλήνων μετά τον εμφύλιο. Όμως έχει και ανθρωπιά και κατανόηση για τον πλησίον της, ποιότητες που την ξεχωρίζουν από τον σωρό, κι έτσι, αντί να είναι αφόρητη στο μοναχικό παραλήρημά της, στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, είναι αντίθετα απολαυστική.

Η Σταματία, το γένος Αργυροπούλου, δεν υπάρχει, φυσικά, στον τηλεφωνικό κατάλογο. Όμως είναι τόσο σπαρακτικά πραγματική και η ιστορία που διηγείται τόσο αντιπροσωπευτική μια υπαρκτής κατάστασης, ώστε τη νιώθεις δική σου, μια γυναίκα λίγο γραφική, συχνά φλύαρη, πολλές φορές κουραστική, από αυτές που συναντάς στο ασανσέρ ή στη λαϊκή.

Την ακούραστη Σταματία μπορεί κανείς να τη συναντήσει κάθε βράδυ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Την ενσαρκώνει αντάξια η Ελένη Ουζουνίδου, μια από τις πιο σημαντικές ελληνίδες ηθοποιούς σήμερα η οποία έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε εθνική «μονολογήστρα», ακροπατώντας με χιούμορ και ευαισθησία πάνω στο κείμενο του Κώστα Σωτηρίου, υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σκηνικά και τα κοστούμια της Μαγδαληνή Αυγερινού.

«Σταματία, το γένος Αργυροπούλου», Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9212900. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18:30, Πέμπτη 21:15, Σάββατο: 18:30 και Κυριακή 21:30. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη/Πέμπτη 13 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο), Σάββατο/Κυριακή 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο).