Ο λιθουανός σκηνοθέτης του –σκανδαλώδους κατά πολλούς- φεστιβαλικού «Ιούλιου Καίσαρα» καταπιάνεται με τον Ιώβ, το πιο πολυσυζητημένο από τα πρόσωπα της παλαιάς Διαθήκης.

Η νέα θεατρική σεζόν στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης αρχίζει φιλόδοξα με μια παραγωγή βασισμένη στην ιστορία του Ιώβ, του «ήρωα» της Παλαιάς Διαθήκης που, από ένα καπρίτσιο του Σατανά, μπαίνει στο θεϊκό στόχαστρο. Ο Θεός τον υποβάλει σε απανωτές δοκιμασίες για να αποδειχθεί η αγάπη και η πίστη του σε αυτόν, τις οποίες εκείνος δέχεται αγόγγυστα, προκαλώντας τη χλεύη των γύρω του.

Ο Ιώβ είναι ίσως το βιβλικό πρόσωπο που έχει εμπνεύσει τα μεγαλύτερα πάθη στην ιστορία καθώς τα βάσανά του γεννούν ερωτήματα για το μέγα θέμα της θείας δικαιοσύνης (θεοδικία): αν οι καλοί και δίκαιοι υποφέρουν όπως ο Ιώβ, τότε ο Θεός δεν είναι ούτε καλός, ούτε δίκαιος, υποστηρίζουν πολλοί, ρίχνοντας λάδι σε μια θεολογική διαμάχη αιώνων.

Λόγω της θέσης του Ιώβ στην ιουδαϊκή, στη μουσουλμανική και στην χριστιανική θεολογία, πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν μαζί του –ο «Ιώβ» του Τζόζεφ Ροτ (εκδ. Άγρα) είναι ένα από τα τελευταία αξιόλογα δείγματα του είδους. Τώρα η σκυτάλη περνάει στον Λιθουανό Τσέζαρις Γκραουζίνις, τον σκηνοθέτη που εδώ και μερικά χρόνια μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Βίλνιους. Ο Γκραουζίνις λοιπόν, παίρνοντας αφορμή από την κρίση που βύθισε τους Έλληνες στη φτώχια και στην αβεβαιότητα, ανατρέχει στην ιστορία του Ιώβ με λυρισμό  αλλά και σκληρότητα.

Τον Ιώβ ενσαρκώνει ο Θανάσης Τσαλταμπάσης σε έναν ρόλο κόντρα με εκείνους που τον είχαμε συνηθίσει.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Δραματουργική επεξεργασία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, Θανάσης Τσαλταμπάσης
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Αϊναροζίδου
Μουσική: Κώστας Ξενόπουλος
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Παναγιώτα και Κώστας Ξενόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Παίζει ο Θανάσης Τσαλταμπάσης.

Το κείμενο της παράστασης έχει μεταφραστεί από την Ελληνική Βιβλική Εταιρία.

Ιώβ, Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκη, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, τηλέφωνο: 210 7223010. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:15 (Προγραμματισμένη πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου). Τιμές εισιτηρίων: €15, €12 (φοιτητικό). Προπώληση εισιτηρίων: Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλέφωνο 210 7234567.