Το παραμύθι «Η Ωραία Αθοκουτάλα», παραλλαγή της γνωστής μας Σταχτοπούτας, παρουσιάζουν η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ και το Θέατρο Κρήτης από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Σταχτοπούτα είναι το όνομα της πιο διάσημης ηρωίδας παραμυθιού, με καταβολές από την Αρχαία Αίγυπτο ως τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Τα βάσανά της –και η λύση τους- συγκίνησαν και ψυχαγώγησαν γενιές παιδιών και έγιναν ξακουστά στα πέρατα του κόσμου.

Τώρα λοιπόν ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την κρητικιά Σταχτοπούτα, την Αθοκουτάλα (εκ του άθος = στάχτη), τον βίο και τη πολιτεία της, όπως τα κατέγραψε ο κρητικός συγγραφέας και λαογράφος Γιώργης Γρ. Σταματάκης. Ο συγγραφέας που πρωτάκουσε την ιστορία από τα χείλη της γιαγιάς του στις αρχές της δεκαετίας του ’80 τοποθέτησε τη δράση του παραμυθιού στα Αστερούσια Όρη, τον ορεινό όγκο που εκτείνεται ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσσαράς και το Λιβυκό και συγκεκριμένα στα Καπετανιανά, το χωριό απ’ όπου κατάγεται.

Το παραμύθι, γραμμένο στη ντόπια διάλεκτο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή από την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, μια ομάδα επαγγελματιών του θεάτρου που συστάθηκε το 2005 με έδρα την Αθήνα, και το Θέατρο Κρήτης.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Αφήγηση: Ελένη Στρατάκη 
Πρωτότυπη μουσική – εκτέλεση: Κωστής Μακάκης 
Κοστούμι: Μανωλία Κοκολογιάννη 
Επιμέλεια κίνησης: Μικαέλα Κεφαλογιάννη
Αφίσα - φωτογραφίες: Κατερίνα Καμηλάκη

«Η Ωραία Αθοκουτάλα», Θέατρο Κρήτης, Καπετάν Χαραλάμπη 1,  Ηράκλειο (όπισθεν ΟΤΕ).  Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή, Σαββάτο, Κυριακή στις 16, 17, 18, 23, 24, 25, 30, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, ώρα 21:30. Γενική είσοδος: 7 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες: www.protasi.org. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6997166210.