Μπορεί η τέχνη να μιλήσει για προβλήματα σημερινά, βασισμένη σε κείμενα χιλιάδων ετών; Μπορεί μια θεατρική παράσταση με θέμα την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, να αποτελεί η ίδια πράξη αλληλεγγύης;

Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δίνει η πρωτοποριακή διαδραστική παράσταση “Ατρείδες: τετράδια κρίσης” που παρουσιάζεται από τo Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για έξι μόνο παραστάσεις, στις 5, 6, 7 & 8 Νοεμβρίου 2015.

Σκοπός της παράστασης είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της αλληλεγγύης στις σημερινές κοινωνίες και ο προβληματισμός πάνω στην ιστορική συνέχεια. Ένας πειραματισμός στα όρια της αρχαίας τραγωδίας. Προοπτική της είναι να παρουσιαστεί και σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται διάφορες συλλογικότητες.

Μέρος των χρημάτων θα δοθούν στην οργάνωση ΜΕΤΑδραση (www.metadrasi.org) για την υποστήριξη της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία έχουν βρεθεί στην Ελλάδα μόνα τους από χώρες που πλήττονται από πόλεμο και βία. Η ΜΕΤΑδραση παρέχει ένα τρίπτυχο προστασίας για τα παιδιά αυτά, συνοδεύοντάς τα από ακατάλληλες συνθήκες ή συνθήκες κράτησης προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας, παρέχοντας εξατομικευμένη φροντίδα μέσω των μελών του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (www.epitropeia.org) και επιδιώκοντας την προσωρινή τους φιλοξενία σε οικογενειακό περιβάλλον, όταν είναι εφικτό. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μπορείτε να βρείτε στο bit.ly/draseis

Επίσης χρηματική στήριξη θα δοθεί στο Λύκειο Μεταναστών που υποστηρίζει τη βοήθεια των μεταναστών στην ενσωμάτωση τους στην Ελλάδα.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Arts for Social Development της EUNIC.

Υπόθεση: Η παράσταση "Ατρείδες: τετράδια κρίσης" είναι μια διαδρομή στην ιστορία της κρίσης στην Ελλάδα. Κρίση ταυτότητας, κρίση υπαρξιακή και τελικά κρίση οικονομική. Ποιες είναι οι ομοιότητες της κρίσης στην αρχαία τραγωδία όπως παρουσιάζεται ως το βασικό θέμα μετά την χρυσή εποχή, σε μια κοινωνία που σταδιακά φθίνει, με την κρίση όπως την βιώνουμε εμείς σήμερα; Πόσο έχει αλλάξει πραγματικά η ιστορία των Ατρειδών; 

Αρχαία τραγωδία και σύγχρονη πραγματικότητα: Στην αρχαία τραγωδία ο νοηματικός λόγος είναι διττός. Από τη μία στέκει ο μύθος και η αφηγηματικότητα του μύθου με τη φόρμα την οποία χρησιμοποιεί ο κάθε ποιητής διαφορετικά, και από την άλλη βρίσκουμε την πολιτική υπόσταση των έργων μέσα από μια παλέτα γεμάτη συμβολισμούς. Τότε μιλούσαν για την πολιτική της εποχής τους, τώρα η χρονική αυτή διαφορά πρέπει να ανακατασκευασθεί και να βρει την απάντησή της στο σήμερα.

Συμβολισμοί διαχρονικοί, στους κύκλους της ιστορίας, ο στόχος της παράστασης είναι με αφορμή την Ηλέκτρα, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την Ιφιγένεια η εν Αυλίδι και τις Τρωάδες του Ευριπίδη, την Ορέστεια και τους Πέρσες του Αισχύλου, να ανοίξει ένας διάλογος στην πολιτική υπόσταση των έργων σε σχέση με αυτά που μας απασχολούν σήμερα στη χώρα μας. Όλη η παράσταση είναι μια μεγάλη οπτικοακουστική εγκατάσταση στην οποία εντάσσονται οι θεατές και αλληλεπιδρούν με τους ερμηνευτές. Στην παράσταση συμμετέχουν παιδιά μεταναστών.

Την παράσταση προαναγγείλει ένα έργο video art του Νίκου Σταθόπουλου για τους άστεγους, θύματα της οικονομικής κρίσης με τίτλο "Athens Omonoia, 2011". 

Συντελεστές

Δραματουργία-Σύλληψη: Ραφίκα Σαουίς 
Ερμηνεύουν οι : Ραφίκα Σαουίς - Δήμητρα Δρακοπούλου 
Κείμενα: Ηλέκτρα|Σοφοκλή, Ορέστεια|Αισχύλου,  Ιφιγένεια εν Αυλίδι|Ευριπίδη, Αίαντας|Σοφοκλή, Εκάβη|Ευριπίδης, Τρωάδες|Ευριπίδης
Σκηνοθεσία: Ραφίκα Σαουίς - Νίκος Σταθόπουλος - Δήμητρα Δρακοπούλου 
Σκηνικά: Νίκος Σταθόπουλος
Δραματουργία Οπτικοακουστικού υλικού: Άρης Χατζηστεφάνου
Μοντάζ- Ηχητικό μιξάζ:  Μάνθος Σάρδης, Λεωνίδας Παπαφωτίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Καττάκη

Στα γυρίσματα συνεργάστηκαν οι:
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ολυμπία Μυτιληναίου
Α’ βοηθός κάμερας: Καλλιόπη Πέρδικα

INFO

Ημερομηνία: 4,5,6,7,8 Νοεμβρίου 2015
Ώρα: 21:00
Διάρκεια: 55 λεπτά 
 

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΑΙΘΟΥΣΑ BLACK BOX

Πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων:

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Ticket Services
Ώρες λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 09:00 - 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 - 20:00, Σαβ. 10:00 - 14:00
Εισιτήρια προπωλούνται και σε επιλεγμένα καταστήματα Forthnet (Πειραιά, Καλλιθέας (Θησέως), Αιγάλεω, Συντάγματος, Γλυφάδας, Αμαρουσίου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης)

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Arts for Social Development που οργανώνεται από την EUNIC (European Union National Institutes for Culture)    

H EUNIC (European Union National Institutes for Culture) έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία συνεργασιών και δικτύων επικοινωνίας, τη βελτίωση και προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, τη κατανόηση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και την ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας. Στο πρόγραμμα Arts for Social Development, συμμετέχουν το British Council, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η Νορβηγική πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο, το Σπίτι της Κύπρου και το Σουηδικό Ινστιτούτο.