Μετά από 8 χρόνια υποχρεωτικής αργίας το πιο ζωηρό κομμάτι του Εθνικού Θεάτρου επαναδραστηριοποιείται υπό τη διεύθυνση των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσικινόρη.

Οι φίλοι του θεάτρου έχουν επιτέλους ένα λόγο για να χαίρονται. Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού που ιδρύθηκε το 1996, επί Νίκου Κούκουλου, ξαναλειτουργεί μετά από 8 χρόνια σιωπής. Η σκηνή, που λειτούργησε για μια γεμάτη δεκαετία ως κυψέλη νέων δημιουργών, επιστρέφει στην ενεργό δράση με καλλιτεχνικούς διευθυντές τους Ανέστη Αζά και Πρόδρομο Τσικονόρη, δύο νέους ανθρώπους τους οποίους γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τις δουλειές του που παρουσιάστηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στο φεστιβάλ Αθηνών. Οι δυο τους, συνεργάτες από καιρό, με επαγγελματική παρουσία σε Ελλάδα και Γερμανία, καλούνται να εμφυσήσουν νέα ζωή στο θεσμό, μπολιάζοντας τον με τα νέα θεατρικά ρεύματα, επιδιώκοντας με το ένα χέρι τη ρήξη και με το άλλο τη σύνθεση.

Τα εγκαίνια της νέας Πειραματικής  «-1» που θα στεγαστεί στην ανακαινισμένη αίθουσα Κατίνα Παξινού του Εθνικού Θεάτρου θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου με δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και Αθηνών και φέρουν την υπογραφή των δύο καλλιτεχνών.

«Στη μέση του Δρόμου». Ο κάθε θεατής, εξοπλισμένος με mp3 player και ακουστικά, θα κατευθυνθεί σε ένα διαφορετικό σημείο πέριξ  της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, όπου θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει μια ιστορία ενός άστεγου συμπολίτη μας και στη συνέχεια να έρθει σε επαφή μαζί του.

Πώς βιώνουν την καθημερινότητα και για ποιο λόγο βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση; Πόσο εύκολο είναι να χάσει κάποιος το σπίτι του και τι σημαίνει για όλους μας "ευτυχία" στην Αθήνα του 2015; Ποιές εμπειρίες θα είναι διατεθειμένη η κάθε πλευρά να μοιραστεί όταν βρεθεί ενώπιος ενωπίω;

«Στη μέση του δρόμου», σε σκηνοθεσία Πρόδρομου Τσινικόρης. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  7/11, 8/11, 13/11, 14/11, 15/11, 19/11 και 20/11, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00.

«Υπόθεση Φαρμακονήσι ή το Δίκαιο του νερού». Με αφετηρία την τραγωδία της 20ής Ιανουαρίου 2014 στο Φαρμακονήσι, όπου έντεκα πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων οχτώ παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ελλάδα, ο Ανέστης Αζάς και οι συνεργάτες  του καταθέτουν μια παράσταση ντοκουμέντο για το μείζον ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται αντιμέτωποι με την Ευρώπη των κλειστών συνόρων.

Ακολουθώντας την παράδοση του θεάτρου της πραγματικότητας, το έργο που γράφτηκε μετά από πολύμηνη έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο περιστατικό, αξιοποιεί αφηγήσεις και απόψεις ανθρώπων που σχετίζονται με το συμβάν και ισορροπεί ανάμεσα στην αναπαράσταση και την επί σκηνής μαρτυρία.  Συμμετέχουν  επαγγελματίες ηθοποιοί αλλά και ειδήμονες, που εμπλέκονται στο θέμα κοινωνικά, επαγγελματικά ή θεσμικά.

«Υπόθεση Φαρμακονήσι ή το Δίκαιο του νερού», με  τους Ανέστη Αζά, Μάρθα Μπουζιούρη και την Ομάδα, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά. Από 14 έως 22 Νοεμβρίου στις 21:30.

Στις 7 Νοεμβρίου στις 21:30 στο χώρο της Πειραματικής Σκηνής  θα πραγματοποιηθεί εορταστική συναυλία με ονόματα – έκπληξη.

Οι παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής θα έχουν είσοδο 10 ευρώ.