Την 1η Μαρτίου η τελευταία παράσταση του αριστουργήματος του Δανού σκηνοθέτη με την Γιούλικα Σκαφιδά στον ρόλο που έπαιξε η Νικόλ Κίντμαν.

Το «Dogville», την ταινία του 2003 του Λαρς Φον Τρίερ με τη Νικόλ Κίντμαν στον κεντρικό ρόλο, την θυμόμαστε όλοι. Ένα από τα χαρακτηριστικά της ήταν πως έμοιαζε περισσότερο με θεατρικό έργο, γεγονός που τονίζονταν και από τα σκηνικά, ανύπαρκτα ως επί το πλείστον, που δηλώνονταν με γραμμές στο δάπεδο.

Ως εκ τούτου η φετινή μεταφορά της ταινίας στη θεατρική σκηνή από την ταλαντούχο Έφη Γούση δεν αποτελεί έκπληξη –η δομή του έργου είναι τέτοια που δεν απαιτεί ιδιαίτερα δραματικές παρεμβάσεις στο πρωτότυπο σενάριο.

Να θυμηθούμε μερικά στοιχεία της ιστορίας: Η Γκρέις, μια νεαρή γυναίκα, καταφτάνει κυνηγημένη από μια συμμορία μαφιόζων στο Dogville, μια ασήμαντη κωμόπολη στην πολιτεία του Κολοράντο, όπου ζητάει άσυλο. Οι κάτοικοι της πόλης συμφωνούν να την βοηθήσουν υπό τον όρο ότι θα τους υπηρετεί για ένα συγκεκριμένο διάστημα.

Όμως, καθώς οι διώκτες της εντείνουν τις έρευνές τους, οι κάτοικοι του Dogville αυξάνουν τις απαιτήσεις τους, την εκμεταλλεύονται απροκάλυπτα, την κακοποιούν και στο τέλος την παραδίδουν στη συμμορία που την κυνηγά.

Δυστυχώς για αυτούς, η Γκρέις αποδεικνύεται πως είναι η κόρη του αρχηγού της συμμορίας, η οποία έχει αποδράσει από μια ζωή ανομίας και βιαιότητας. Η προδοσία των κατοίκων του Dogville την κάνει να ξανασκεφτεί τα πράγματα και ζητάει από τον πατέρα της την πλήρη καταστροφή της πόλης.

Η Έφη Γούση είναι μια σκηνοθέτις με έντονα εικαστική γλώσσα και η Γιουλίκα Σκαφιδά συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες ηθοποιούς της νέας γενιάς. Μένει άρα να δούμε το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών τους.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Συγγραφέας: Λαρς Φον Τρίερ
Θεατρική προσαρμογή: Κρίστιαν Λόλλικ
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος 
Σκηνοθεσία / Art Direction / Δραματουργική Επεξεργασία: Έφη Γούση
Μουσική: Nalyssa Green
Χορογράφος / Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Τελώνης
Σκηνικά: Ήρα Σπαγαδώρου
Κοστούμια: Δάφνη Ηλιάκη
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Φωτογραφίες / Βίντεο: Έφη Γούση
Κομμώσεις: Talkin' Heads
Make Up & Hair: Ελένη Σαββίδου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ευθύμης Ζησάκης, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Ρομάνα Λόμπατς, Γιώργος Νούσης , Δημήτρης Πασσάς, Γιούλικα Σκαφιδά, Πηνελόπη Τσιλίκα.

«Dogville», Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11, τηλ. 210 3648303, [email protected] . Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο 00:00 (μεταμεσονύκτιες), Δευτέρα & Τρίτη 21:30, από Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, 00.00 (μεταμεσονύκτια). Τιμές εισιτηρίων: 15, 10 ευρώ.