Το κορυφαίο έργο της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Ο «Φάουστ» είναι ο διακαής πόθος όλων των ελλήνων –και όχι μόνο- σκηνοθετών. Όλοι ονειρεύονται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους πάνω στο μνημειώδες έργο -12.000 στίχοι περίπου- το οποίο αποτελεί σημείο εκκίνησης όλων των ρευμάτων που χαρακτήρισαν τη νεώτερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Και που και που τα καταφέρνουν. Όχι πάντα με επιτυχία, όπως θα θυμούνται οι θεατές των σχετικών παραστάσεων.

Διότι ο Γκαίτε στο διάστημα των εξήντα περίπου χρόνων που δούλευε το έργο ενσωμάτωσε στον κορμό του, όχι μόνο τους προηγούμενους μύθους και θρύλους για τον Φάουστ, αλλά και τις επιρροές από έργα ομότεχνών του και ό,τι άλλο απασχόλησε το μυαλό του όλα εκείνα τα χρόνια. Το οποίον σημαίνει πως το έργο, εκτός από μακροσκελές, είναι εξαιρετικά περίπλοκο μορφολογικά, ενσωματώνοντας στοιχεία από την αρχαία τραγωδία, την κωμωδία και την όπερα, και διαπνέεται από ετερόκλητες ιδέες.

Φέτος είναι η σειρά της Κατερίνας Ευαγγελάτου να αναμετρηθεί με το κείμενο του Γκαίτε∙ είναι ένα έργο με το οποίο έχει αναμετρηθεί στο παρελθόν ο πατέρας της Σπύρος Ευαγγελάτος, τόσο με την ιδιότητα του σκηνοθέτη όσο και του μεταφραστή, την μετάφραση του οποίοι χρησιμοποιεί στο νέο της εγχείρημα. Δίπλα της στέκονται πολλοί και καλοί ηθοποιοί και θεατρικοί συντελεστές. Ο Νίκος Κουρής στον ρόλο του Φάουστ, ο Αργύρης Πανταζάρας στον ρόλο του Μεφιστοφελή, ο Πλάτων Μαυρομούστακος ως σύμβουλος δραματουργίας και άλλοι πολλοί.

Λίγα λόγια για το έργο από την Κατερίνα Ευαγγελάτου:

Ο Φάουστ έχει κατακτήσει το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, αλλά καθώς πλησιάζει το τέλος του βίου του αισθάνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την πραγματική ζωή. Αποζητά μία στιγμή που θα του φανερώσει το νόημα του Κόσμου, της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ένωσή του με τον Μεφιστοφελή τού ανοίγει την πόρτα στην σκοτεινότερη πλευρά του εαυτού του. Αυτό το δαιμόνιο Alter Ego θρέφει τον εθισμό του Φάουστ στην αέναη κίνηση μέσα από την άρνηση κάθε ορίου  και κάθε περιορισμού στις απολαύσεις. Οι δυο τους, με νεανικό σφρίγος, ορμάνε στην εποχή της βίας όπως σε παραλήρημα μετά από τραύμα, αναζητώντας περισσότερο πόνο,  περισσότερη ηδονή, περισσότερη δύναμη μέσα σε ένα σύμπαν απεγνωσμένων ανθρώπων  και βουβών, αμέτοχων θεών.Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σύμβουλος δραματουργίας: Πλάτων Μαυρομούστακος
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κομμώσεις: Talkin’heads
Ειδικά Εφέ – Κατασκευές: Προκόπης Βλασερός
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Παναγιωτίδου
Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη : Βικτώρια Φώτα
Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Παραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά &  Λυκόφως - Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Παίζουν:

Φάουστ: Νίκος Κουρής
Μεφιστοφελής: Αργύρης Πανταζάρας
Μαργαρίτα: Νάνσυ Σιδέρη
Μάρθα: Δήμητρα Βλαγκοπούλου
Βάγκνερ: Ερρίκος Μηλιάρης
Βάλεντιν: Κλήμης Εμπέογλου
Λίζα: Καλλιόπη Παναγιωτίδου
Σπουδαστής, Μάγισσα: Αγησίλαος Μικελάτος

Συμμετέχουν επίσης 30 σπουδαστές από την Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου: Δημήτρης Αθανασίου , Χρήστος Βασιλόπουλος, Αντώνης Γκούβας, Γεωργία Γρίβα, Εύη Δαέλη, Μικαέλα Δάνα, Βαγγέλης Δαούσης, Τασούλα Δεληγιάννη, Δήμητρα Δερζάκου, Γιώτα Ζαμπελη, Κατερίνα Καλαμπουρίδου, Ματίνα Κανδύλα, Ρένα Καραγιάννη, Ελένη Καρκανίδα, Αναστασία Κόμη, Μαριάνθη Κολιάκη, Μαιρινίκη Λύκου, Νάγια Μητσάκου, Σίλια Μουστάκη, Αλέξανδρος Παυλίδης, Δημήτρης Ποπλίδης, Νάγια Πυργαρούση, Γιάννης Στρατέλης, Κατερίνα Ταπέ, Νάνσυ Τριανταφύλλου , Αλεξάνδρα Φαρδελακη

Φάουστ, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή 19:00, Πέμπτη και Παρασκευή 20:30, Σάββατο 21:00, από 11 Δεκεμβρίου 2015 έως 31 Ιανουαρίου 2016. Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη 25 ευρώ, Κανονικό 18 ευρώ, Φοιτητικό και άνω των 65 12 ευρώ, Άνεργοι & ΑΜΕΑ 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στο https://www.viva.gr/tickets/theater/dimotiko-theatro-peiraia/faust/,
στο http://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=1803&showid=15821&pageid=2071, στο Πανεπιστημίου 39, 210 7234567. Πληροφορίες: τηλ.: 210 4143310,  e-mail: [email protected]