Η ομάδα του Μικρού Βορρά παρουσιάζει τη δική της εκδοχή της τραγωδίας σε δύο παραστάσεις στο θέατρο Blackbox.

Ο Μικρός Βορράς είναι μια σφιχτοδεμένη ομάδα καλλιτεχνών που εδώ και μια πενταετία περίπου ασχολούνται με πάθος με το παιδικό θέατρο. Οι παραστάσεις τους ταξίδεψαν στα περισσότερα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας, ψυχαγωγώντας και μορφώνοντας, κερδίζοντας τις επιδοκιμασίες δασκάλων και μαθητών.

Φέτος, οι άνθρωποι του Μικρού Βορρά αποφάσισαν να ανοιχτούν και σε κοινό μεγαλύτερης ηλικίας. Στόχος τους να προσεγγίσουν τους έφηβους μέσα από κλασικά κείμενα –κάποια εξ αυτών αποτελούν μέρος της διδακτέας ύλης- τα οποία «διαβάζουν» μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης θεατρικής σκέψης.

Η πρώτη τους απόπειρα προς αυτή την νέα κατεύθυνση είναι η παράσταση της «Ελένης» του Ευριπίδη, που από τις αρχές του μήνα περιοδεύει τις σχολικές αίθουσες του νομού. Βασισμένη στην ίδια φιλοσοφία με τις προηγούμενες δουλειές της ομάδας -τέσσερις νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, ελάχιστα σκηνικά και ζωντανή μουσική- η παράσταση υπηρετεί διπλό σκοπό: την ψυχαγωγία των θεατών αλλά και την διευκόλυνση της μαθησιακής διαδικασίας αφού επιτρέπει στους μαθητές να δουν τη σχολική ύλη με άλλο μάτι.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τάσος Ράτζος, έμπειρος σκηνοθέτης με άποψη, γνώση  και ανοιχτούς ορίζοντες.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η ιστορία είναι γνωστή: μια ''μεγάλη ιδέα'', ο λαός τυφλώνεται και την ακολουθεί με πάθος, κατόπιν και πάλι ο λαός  θα πληρώσει το πανάκριβο τίμημα – αίμα και ερείπια.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως είδαν οι Αθηναίοι της εποχής του Ευριπίδη την παράσταση. Αυτό που με συγκίνησε όμως είναι η πληθώρα παρηγορητικών χωρίων, που ενσωματώνονται με τόση φυσικότητα μέσα στη δράση, και το γεμάτο ανάταση τέλος του έργου.

Η ''Ελένη'' σίγουρα δεν είναι τραγωδία, η δημοκρατία πεθαίνει και μαζί της θα χαθεί για πάντα και η τραγωδία. Είναι ένα έργο που στέκεται εκεί και σε προκαλεί. Να αναζητήσεις μαζί με την Ελένη μια δικαίωση.

Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και πολύ γόνιμη δουλειά προσεγγίζουμε με σύγχρονο βλέμμα τη βαριά κληρονομιά του αρχαίου δράματος. Το σύγχρονο θέατρο δεν κοιτάζει πίσω κοιτάζει μέσα.

 

                                                                                                                             Τάσος Ράτζος

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Διασκευή και σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη
Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη
Μακιγιάζ: Σιμονέττα Τσάπανου
Μάσκες: Μάρθα  Φωκά
Συνεργάτες στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου, Κατερίνα Διακουμοπούλου
Φωτογραφία: Άρης Ράμος
Οργάνωση παραστάσεων: Τατιάνα Νικολαΐδου
Παραγωγή: Μικρός Βορράς

Παίζουν: Κίκα Ζαχαριάδου, Δήμητρα Σταματίου, Κωνσταντίνος Φωτίου

Μουσικοί: Γιώργος Καλαμάκης, Γιάννης Παπαγεωργίου

Ελένη του Ευριπίδη, BlackBox, Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2, τηλ. 2310 829254. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Κυριακή 13 & Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 στις 17:00. Τιμές εισιτηρίων: 10 € κανονικό, 8 € (μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων). Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός, Reload και στο ταμείο του BlackBox