Το πολυβραβευμένο έργο του συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρεγκ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα και αξίζει να το δείτε.

Η Ξένια Καλογεροπούλου είναι ο άνθρωπος που έχει ασχοληθεί περισσότερο, με σύστημα, ευαισθησία και υπευθυνότητα, με το παιδικό θέατρο. Με την ιδιότητα της μεταφράστριας, της σκηνοθέτιδας και της ηθοποιού μάς έχει δώσει παραστάσεις που τις θυμόμαστε και θα τις θυμούνται και τα παιδιά μας μετά από εμάς. Γι’ αυτό και κάθε νέα της προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τον θεατρικό οργανισμό Πόρτα που η ίδια δημιούργησε πριν από πολλά χρόνια, αξίζει την προσοχή μας.

Η παράσταση «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;» που θα ανέβει στο θέατρο Πόρτα από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου έχει όλα τα εχέγγυα για να είναι η παράσταση της φετινής χειμερινής σεζόν για νεανικά ακροατήρια.

Καταρχήν το έργο. Γραμμένο από τον πολυβραβευμένο σκωτσέζο συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρεγκ πραγματεύεται μια πραγματική ιστορία, μια ιστορία που διαδραματίστηκε τον περασμένο αιώνα (20ο). Ο Δόκτωρ Κόρτσακ, πολωνοεβραίος παιδίατρος, παιδαγωγός, συγγραφέας και δημοσιογράφος διεύθυνε για χρόνια ένα ορφανοτροφείο για εβραιόπουλα στη Βαρσοβία. Εκεί είχε την ευκαιρία να θέσει σε εφαρμογή της πρωτοποριακές εκπαιδευτικές ιδέες του που βασίζονταν στην απόρριψη της βίας, στον σεβασμό στην προσωπικότητα των παιδιών και στην εκπαιδευτική αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων.

Μετά από την γερμανική εισβολή το ορφανοτροφείο μεταφέρθηκε στο γκέτο της Βαρσοβίας όπου ο Κόρτσακ και οι ομοϊδεάτες του εκπαιδευτικοί συνέχισαν με αυτοθυσία το έργο τους πριν τελικά πάρουν όλοι τον δρόμο προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η περιπέτεια της ζωής του Δόκτορα Κόρτσακ, η αμετανόητη πίστη του στις αξίες του ανθρωπισμού, το θάρρος και η προσήλωσή του στο ιδανικό της εκπαίδευσης, έχουν αποτελέσει τον πυρήνα για πάρα πολλά έργα, θεατρικά και κινηματογραφικά, τα οποία απευθύνονται άλλοτε σε παιδιά κι άλλοτε σε ενήλικους.  Το έργο που θα ανέβει τις επόμενες ημέρες στο θέατρο Πόρτα, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης υπογράφει ο συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ. Το έγραψε κατόπιν παραγγελίας του συμπατριώτη του σκηνοθέτη και παραγωγού James Brining και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2001 στη Γλασκόβη παράλληλα με τη θεατρική διασκευή του διηγήματος του Γιάνους Κόρτσακ «Ο Βασιλιάς Ματία Α’» (στην Αθήνα παρουσιάστηκε το 1982 από την Παιδική Σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου σε διασκευή της Άλκης Ζέη).

Το έργο το οποίο έχει αποσπάσει πάμπολλες διακρίσεις θέτει μια σειρά από ερωτήματα για παιδαγωγικά και ηθικά ζητήματα με τρόπο εύστοχο και δραματουργικά άρτιο και αποτελεί ένα πρώτης γραμμής εργαλείο στα χέρια γονέων και εκπαιδευτικών.

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συνήγορου του Παιδιού και την υποστήριξη της UNICEF.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Δραματουργική επιμέλεια: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνοθεσία: Άννα Μιχελή
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέσγουελ
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κεραμυδά
Βοηθός σκηνογράφου: Γεωργία Τσίπουρα

Παίζουν: Ρομπέρτα Βέγκα, Τάσο Δημητρόπουλο, Δαυίδ Μαλτέζε, Μιχάλη Μιχαλακίδη, Αλκιβιάδη Μπακογιάννη

  • «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;», θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Αθήνα, τηλ.210 77 11 333,  www.porta-theatre.gr. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 17:00, από 12 Δεκεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (ανέργων). Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr, τηλ. 11876, και στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload, MediaMarkt.
  • To Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 16:00 της παράστασης θα προηγηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον Γιάνους Κόρτσακ, το Παιδί και τα Δικαιώματά του. Στην συζήτηση θα συμμετάσχουν οι Μπεάτα Ζουλκιέβιτς φιλόλογος, Αγγελική Βαρελλά συγγραφέας (βραβευμένη με το λογοτεχνικό βραβείο Κόρτσακ), Δέσποινα Καρακατσάνη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του Σκασιαρχείου, Χαράλαμπος Μπαλτάς εκπαιδευτικός, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του Σκασιαρχείου, Γιώργος Μόσχος Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Βιόλα Γκιόκα εκπρόσωπος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.