Το εμβληματικό έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη με τους Νίκο Κουρή και Μάκη Παπαδημητρίου επιστρέφει για λίγες ημέρες στο Θέατρο Μουσούρη

Ένα από τα έργα-σταθμούς του νεοελληνικού θεατρικού ρεπερτορίου «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη είδε για πρώτη φορά τα φώτα της ράμπας τη σεζόν 1971-1972 στο Θέατρο Τέχνης. Τους κεντρικούς ρόλους στην παράσταση που είχε κουρδίσει ο «δάσκαλος» Κουν κρατούσαν τότε ο Νικήτας Τσακίρογλου και ο Γιάννης Μόρτζος, οι οποίοι υποδύονταν τον Φώντα και τον Κόλια, δύο φίλους και συγγενείς που αναλώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας τάβλι και αναζητώντας τρόπους για να πιάσουν επιτέλους την καλή. Πιο μπασμένος στα κόλπα ο ένας (Φώντας), πιο συνειδητοποιημένος πολιτικά και μετρημένος ο άλλος (Κόλιας) που έχει χρηματίσει και στην αντίσταση, αποτελούν τους δύο πόλους ανάμεσα στους οποίους κινείται η Ελλάδα της εποχής.

Το «Τάβλι», τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει πάλι το ενδιαφέρον των ανθρώπων του θεάτρου και έχει γνωρίσει απανωτά –και επιτυχημένα- ανεβάσματα με πιο πρόσφατο την παράσταση που σκηνοθέτησαν ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου την άνοιξη του ’14 στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Τη συγκεκριμένη παράσταση οι δύο σκηνοθέτες και ηθοποιοί επαναλαμβάνουν στο Θέατρο Μουσούρη από τις 16 Μαρτίου. 

Ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου λένε για το εγχείρημά τους:

«Και για τους δύο “Το τάβλι” ήταν από τα πρώτα έργα που διαβάσαμε και αγαπήσαμε ως μαθητές στη δραματική σχολή, και  από τότε υπήρχε η επιθυμία κάποια στιγμή να το κάνουμε παράσταση. Θεωρούμε ότι είναι από τα πιο ολοκληρωμένα και καλογραμμένα νεοελληνικά έργα και το ανεβάζουμε με αγάπη και σεβασμό, χωρίς εντυπωσιασμούς, εστιάζοντας στο κείμενο και τους χαρακτήρες και προσπαθώντας να αποφύγουμε τις επικαιροποιήσεις και τον υπέρμετρο ρεαλισμό»/

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Νίκος Κουρής, Μάκης Παπαδημητρίου
Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης

Παίζουν: Νίκος Κουρής, Μάκης Παπαδημητρίου.

«Το τάβλι», Θέατρο Μουσούρη, Πλ. Καρύτση 7, Αθήνα, τηλέφωνο 210 3310936. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη -Πέμπτη-Παρασκευή 21:00, Σάββατο (λαϊκή απογευματινή) 18:00, 21:00, Κυριακή 21:00. Τιμές εισιτηρίων: €10  (Τετάρτη και Πέμπτη για ανέργους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας), €14 (νεανικό έως 26 ετών, άνω των 65 κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, φοιτητικό εκτός βραδινής Σαββάτου), €17 (λαϊκή απογευματινή), €20 (πλατεία, γενική είσοδος Σάββατο βράδυ και περίοδο εορτών).