Μια παράσταση για τον έρωτα και τον θάνατο βασισμένη στις αληθινές μαρτυρίες της δίκης του Salem το 1692 κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Θησείον.

Η πραγματική ιστορία του κυνηγιού μαγισσών στη Μασαχουσέτη του 17ου αιώνα που κατέληξε στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων έχει δώσει κατά καιρούς λαβή σε πραγματείες, λογοτεχνικά έργα και ταινίες. Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτό το κοκτέιλ μαγείας, έρωτα, ίντριγκας και θανάτου που έχει το πρόσθετο ατού της ιστορικής αλήθειας;

Η νέα θεατρική πρόταση «Salem» που θα παρουσιαστεί τις ερχόμενες ημέρες στο θέατρο Θησείον φιλοδοξεί να αναδείξει, μεταξύ άλλων, τη διαχρονικότητα των στοιχείων που συνθέτουν αυτό το επικίνδυνο κοκτέιλ: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν τις νέες γυναίκες όταν ξυπνάει μέσα τους η σεξουαλική ορμή και βρίσκονται αντιμέτωπες με τον έρωτα και τον πόνο;

Δυο λόγια για τα πραγματικά γεγονότα:

Το 1692, στο Salem, μια κοπέλα αγάπησε έναν μεγαλύτερο άνδρα. Εκείνος διάλεξε την γυναίκα του κι απέρριψε το κορίτσι. Εκείνη και οι φίλες της του κάνουν μαγικά για να τον φέρουν πίσω. Οι ενήλικοι του χωριού τις ανακαλύπτουν και τα κορίτσια κινδυνεύουν να θανατωθούν ως μάγισσες. Το πληγωμένο κι ερωτευμένο κορίτσι αρπάζει την ευκαιρία να κατηγορήσει τη σύζυγο του αγαπημένου της ως υποκινήτρια των μεταφυσικών πράξεων. Η δίκη ξεκινά, τα κορίτσια αθωώνονται αλλά λόγο των καταθέσεων τους, 200 άνθρωποι κατηγορούνται και 20 θανατώνονται.

Το έργο:

Ένα βράδυ κάπου στη δεκαετία του '50, στο Salem, τέσσερα κορίτσια στην εφηβεία κάνουν ένα πιτζάμα πάρτι. Λένε τα  μυστικά τους και μοιράζονται τις εμπειρίες του μέσα στο κλειστό και ασφαλές περιβάλλον ενός παιδικού δωματίου, μακριά από τα στενά και ασφυκτικά όρια των κοινωνικών περιορισμών και στερεοτύπων της εποχής, που επέβαλαν στη γυναίκα έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Τα κορίτσια έρχονται αντιμέτωπα με την αφύπνιση της σεξουαλικότητας τους, τη ζήλια, τον ανεκπλήρωτο Έρωτα, ακόμα και τη βία, βιώνοντας συναισθήματα που δεν είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν και ο μόνος τρόπος ίσως για να τα εξηγήσουν είναι μέσα από τη μαγεία.

Η παράσταση είναι ένα διαρκές πήγαινε-έλα από το μακρινό παρελθόν (1692) στο πρόσφατο παρελθόν (’50) και, κατ’ επέκταση, στο παρόν. Μέσα από τις πραγματικές μαρτυρίες της δίκης των μαγισσών του Salem το 1692, δίνεται η πραγματική διάσταση των γεγονότων και των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο πολλούς ανθρώπους με αιτία έναν πληγωμένο εγωισμό κι έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Η μυθοπλασία του '50 αφηγείται το πλαίσιο μέσα στο οποίο δυνητικά θα μπορούσε να γεννηθεί η συνθήκη που να οδηγήσει στην καταστροφή. Ένα αθώο παιχνίδι, που ακροβατεί ανάμεσα στην παιδικότητα και την ενηλικίωση, που έχει τόση αθωότητα ώστε να αγνοεί τις συνέπειες αλλά τόση επίγνωση ώστε να γίνεται επικίνδυνο.

Κείμενα σύγχρονων λογοτεχνών ανακατεύονται με τα λόγια των κοριτσιών, κάνοντας έτσι ένα σχόλιο στην ανάγκη του ανθρώπου και να εξηγήσει με κάθε εργαλείο που κατέχει τον 'Ερωτα.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Μάνος Βαβαδάκης
Δραματουργία / Σκηνικά – Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάνος Τσακαλίδης
Βοηθοί Σκηνογράφου: Μαρία Εσπιαλίδου/ Κωνσταντίνος Κωτσής
Graphic Designer: Χρόνης Γιαννικόπουλος
Trailer: Στέλιος Δάγκας/ Χρήστος Πανάγος
Φωτογραφίες: Χρήστος Πανάγος/ Γιωργίνα Γερμανού
Οργάνωση Παραγωγής: Βαγγέλης Κώνστας

Παίζουν: Ελεάνα Καυκαλά, Άννα Κλάδη, Μαρία Μοσχούρη, Έλλη Χατζεϊπίδου.

«Salem», Θέατρο Θησείον –Ένα θέατρο για τις Τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ. 210 3255444. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:00, από 11 έως 21 Φεβρουαρίου. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικά - άνω των 65- ατέλειες- ΑΜΕΑ  8 ευρώ.