Η αποκαλυπτική κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ για τις προσωπικές σχέσεις σε σκηνοθεσία Γιώργου Χαρατζά και  Κορίνας Χρυσάιδου συνεχίζεται στο θέατρο Olvio

Σ' ένα προάστιο του Λονδίνου, ένα ευκατάστατο ζευγάρι συζητάει στο σαλόνι του σπιτιού τους για τον εραστή της συζύγου. Η κουβέντα είναι φορτωμένη με υπονοούμενα και η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα προμηνύει καταιγίδα. Όμως η καταιγίδα δεν έρχεται.

Οι θεατές στην παράσταση του «Εραστή» του Πίντερ είναι θύματα μιας θεατρικής «απάτης». Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως έχουμε να κάνουμε με ένα ερωτικό τρίγωνο:  τον σύζυγο, τη σύζυγο και τον εραστή. Όμως, όπως αποδεικνύεται στην πορεία, το ερωτικό «τρίγωνο» είναι στην πραγματικότητα μια ευθεία γραμμή, ένα σκοινί το οποίο οι δύο ήρωες τραβούν δοκιμάζοντας της αντοχές τους.

Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Εκείνος και εκείνη, παντρεμένοι από καιρό, έχουν εφεύρει ένα ενδιαφέρον πλην παρακινδυνευμένο παιχνίδι για να ζωντανέψουν τη σεξουαλική σχέση τους. Ο σύζυγος αναχωρεί κάθε πρωί για το γραφείο του, φορώντας κοστούμι και γραβάτα, όπως αρμόζει σε ένα μεσαίο στέλεχος. Όμως, τρεις φορές την εβδομάδα, το μεσημέρι επιστρέφει στο σπίτι του, υποδυόμενος τον λίγο μπρουτάλ, χειρονάκτη εραστή της συζύγου. Εκείνη, δασκαλεμένη στον ρόλο της, τον περιμένει ντυμένη με τα πιο σέξι εσώρουχά της για να περάσουν μερικές ώρες έντονου πάθους.

Το παιχνίδι αποδεικνύεται διασκεδαστικό στην αρχή. Όμως, σιγά σιγά τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και στη φαντασίωση, στα πραγματικά πρόσωπα και στους ρόλους συγχέονται. Και όσο οι δύο παίκτες βουτάνε πιο βαθιά στο πέλαγος της εξαπάτησης, τόσο οι προσωπικές ελλείψεις τους και τα σαθρά θεμέλια της σχέσης τους βγαίνουν στο φως.

Ο «Εραστής» είναι ένα από τα πιο διφορούμενα έργα του Πίντερ. Μπορεί να ανεβεί ως κωμωδία και ως δράμα. Η επιλογή των δύο νεαρών σκηνοθετών, του Γιώργου Χαρατζά και της Κορίνας Χρυσάιδου να το αντιμετωπίσουν ως κωμωδία είναι ευπρόσδεκτη, ιδιαίτερα στην χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε. Μια κωμωδία αποκαλυπτική για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα άγνωστα βάθη που ο καθένα κρύβει μέσα του.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Συγγραφέας: Χάρολντ Πίντερ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Γιώργος Χαρατζάς & Κορίνα Χρυσάιδου
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Βίντεο: Σπύρος Διαμάντης
Μουσική επιμέλεια: X-Αct Art

Παίζουν: Κορίνα Χρυσάιδου & Γιώργος Χαρατζάς

Εραστής, θέατρο Olvio, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ. 210 3414118. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21:30 & Κυριακή 17:30.  Τιμές εισιτηρίων: 12 € Κανονικό, 10 € Προπώληση,  8 € Μειωμένο – Φοιτητικό, 5 € Ανέργων & Ατέλειες. Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr, τηλ. 11876, και στα καταστήματα PUBLIC, Seven Spots, ΙΑΝΟΣ, Reload και Media Markt.