Μετά από 15 χρόνια απουσίας, η ηθοποιός, που οι πιο σημαντικές στιγμές της μεγάλης καριέρας της συνδέονται με το Θέατρο Τέχνης, επιστρέφει στα πατρώα εδάφη με το έργο του Ίψεν «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί»

Το κύκνειο άσμα του Ερρίκου Ίψεν, γραμμένο το 1899, στη δύση της καριέρας το, και θεωρούμενο από πολλούς κομβικό σημείο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, ανεβαίνει αυτές τις ημέρες στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, με την Ρένη Πιττακή στην πρώτη εμφάνισή της στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης μετά από 15 χρόνια, η παράσταση του αινιγματικού αυτού έργου –ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2011- έχει όλα τα εχέγγυα να είναι ένα από τα θεατρικά γεγονότα της σεζόν.

Τι είναι το «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί»; Επτά χρόνια πριν από τον θάνατό του, ο Ίψεν συγγράφει την πνευματική παρακαταθήκη του, ένα έργο που γεφυρώνει την απόσταση ανάμεσα στις πρώτες πιο ποιητικές δημιουργίες του και στα μετέπειτα έργα του, πιο ρεαλιστικά και με κοινωνικό πρόσημο. Έργο δύσκολο και δαιδαλώδες, που εξετάζει το θέμα της εκπλήρωσης της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από πέντε διαφορετικά οπτικά πρίσματα, όσα και οι ήρωες του έργου.

Δυο λόγια για την υπόθεση του έργου:

Ένας διάσημος γλύπτης και η γυναίκα του περνούν μερικές ημέρες φαινομενικής ηρεμίας σε ένα θέρετρο κάπου στα νορβηγικά φιόρδ. Ο γάμος τους διέρχεται κρίση και, παρά το ειδυλλιακό τοπίο και τις αναμνήσεις που συνδέουν τους δύο συζύγους με το μέρος, η αποξένωση γίνεται όλο και πιο προφανής. Έτσι, όταν στην «παρέα» τους προστίθενται μερικά ακόμα πρόσωπα, ικανά να ξυπνήσουν τον πόθο –όχι μόνο ερωτικό-, δρομολογούνται απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Ερρίκος Ίψεν
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Ηχητική Δραματουργία: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κέλλυ Παπαδοπούλου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου 

Ερμηνεύουν: Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Περικλής Μουστάκης, Ρένη Πιττακή, Μιχάλης Σαράντης, Μενέλαος Χαζαράκης

«Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί», Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, τηλ. 210 3228706. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15, έως 29 Μαΐου. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Παρασκευή 15€, 10€ (μειωμένο),  5€ (άνεργοι).  Σάββατο 18 €, 12€ (μειωμένο ), 5€ (άνεργοι. ) Κυριακή 16 €, 12€ (μειωμένο), 5€ (άνεργοι).  Πέμπτη 10 € γενική είσοδος. Προπώληση: www.viva.gr