Με το μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» συνεχίζει την πορεία της η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού

Ένα από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα του 20ου αιώνα αποκτά θεατρικά χαρακτηριστικά. Το μνημειώδες «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, αιρετικό και παράδοξο, ποιητικό και οδυνηρά ρεαλιστικό, ανεβαίνει από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε μία παράσταση με στοιχεία – έκπληξη.

Έκπληξη νούμερο ένα. Το ίδιο το έργο. Γραμμένο στην μετεπαναστατική Ρωσία, πραγματεύεται την ιστορία τριών προσώπων: της πανέμορφης Μαργαρίτας, παντρεμένης με ανώτερο κρατικό υπάλληλο και ερωμένης του Μαιτρ, του λογοτέχνη Μαιτρ, ο οποίος, στην προσπάθειά του να συγγράψει την ιστορία του Χριστού, καταλήγει σε ψυχιατρείο, και του Διάβολου που ενσκήπτει μαζί με την κουστωδία του στη Μόσχα. Οι πορείες της ζωής των τριών διαπλέκονται με τον πλέον απρόβλεπτο τρόπο, συνθέτοντας έναν σουρεαλιστικό πίνακα, προσκαλώντας κάθε είδους ερμηνείες.

Ο «Μαιτρ και η Μαργαρίτα», από το 1966 όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε συνέχειες, έδωσε τροφή σε δημιουργούς από κάθε γωνία του καλλιτεχνικού σύμπαντος. Έχει διασκευαστεί για το θέατρο, έχει γίνει μπαλέτο και κόμικς, έχει γυριστεί για τον κινηματογράφο κι έχει εμπνεύσει αναρίθμητα ποπ τραγούδια με γνωστότερο το «Sympathy for the Devil» των Rolling Stones.

Έκπληξη νούμερο δύο. Η συμμετοχή του Blaine L. Reininger των Tuxedomoon στο καστ στον καίριο ρόλο του Διαβόλου (Βολάντ). Αν και δεν είναι η πρώτη έξοδος του μουσικού στη θεατρική σκηνή –θυμηθείτε τον «Αγαμέμνονα» του Μαρμαρινού το 1999 στο θέατρο Θησείον-, η παρουσία του είναι βέβαιο ότι θα προσδώσει στην παράσταση ιδιαίτερο flair.

Οι συντελεστές της παράστασης που θα παρουσιαστεί από 18 Μαρτίου στην στέγη της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού στο υπόγειο του Rex έχουν όλοι δώσει θετικά δείγματα γραφής στην μέχρι τώρα πορεία τους. Γνωστοί στο θεατρικό κοινό από άλλα μικρότερης εμβέλειας εγχειρήματα, έθεσαν τον πήχη των απαιτήσεων ψηλά και... θα κριθούν αναλόγως.  

Η ταυτότητα της παράστασης:

Δραματουργική επεξεργασία: Τάσος Κουκουτάς, Μαρία Πανουργιά, Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνοθεσία: Μαρία Πανουργιά
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Blaine L. Reininger
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Σχεδιασμός κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Μαιτρ), Ηρώ Μπέζου (Μαργαρίτα), Blaine L. Reininger (Βολάντ), Γιάννης Κλίνης (Μπεγκεμότ), Θεανώ Μεταξά (Αζαζέλα-ο), Κύνθια Βουκουβαλίδου, Σοφία Ιωάννου, Δομινίκη Μητροπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος (θαμώνες).

Φωτογράφος παράστασης:  Kάρολ Τζάρεκ

«Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα», Εθνικό Θέατρο-Πειραματική Σκηνή, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις  21:30, από 18 Μαρτίου έως 24 Απριλίου. Γενική είσοδος 10€. Πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 210 3305074, 210 7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και www.n-t.gr

Σημείωση: δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις από 31/3 έως και 10/4 λόγο της παρουσίασης της Πλατφόρμας Νέων Δημιουργών – «Θέμα Εμφύλιος»