Το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη που ανεβαίνει αυτό τον καιρό στο Bios είναι η υπέροχη ψευδαίσθηση μιας ημέρας που (ίσως) δεν συνέβη ποτέ.

Aύγουστος. Παραμονή του Σωτήρος. Σε ένα απόμερο λιμανάκι κάποιας ελληνικής παραλίας, τρεις άνθρωποι κάνουν το απογευματινό μπάνιο τους περιμένοντας το φεγγάρι να ανατείλει μέσα απ’ τη θάλασσα. Κι ενώ περιμένουν. συζητούν περί παντός επιστητού, όπως μάλλον θα συνέβαινε πάντα και με όλους όσους  μπήκαν πριν από εκείνους στα νερά αυτά. Ο Σοφοκλής Ποθουλάκης και ο Ευριπίδης Περίανδρος με τη γυναίκα του Ευλαμπία, τρία κεφάλια πάνω απ’ το νερό, τρεις φευγαλέες αντανακλάσεις της ιστορίας στο φως του δειλινού, μιλούν, σχολιάζουν, υπερθεματίζουν, αγανακτούν, εύχονται για όλα όσα απασχολούν τη ζωή τους στον τόπο αυτό. Κι ενώ έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται ένας ένας ο χορός των πανηγυριστών, το φεγγάρι ολόγιομο ξεπροβάλλει στον ορίζοντα.

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης, που μας έδωσε στο παρελθόν το «Στην Εθνική με τα μεγάλα» (θέατρο Οδού Κυκλάδων, σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη), προόριζε το έργο του για τον Λευτέρη Βογιατζή. Τελικά, η ζωή αποφάσισε αλλιώς –ο Λευτέρης Βογιατζής έφυγε πριν προλάβει να σκηνοθετήσει το έργο- όμως τη σκυτάλη πήραν ο Γιάννης Σκουρλέτης της ομάδας Bijoux de kant και η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι είδε τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και την Ευλαμπία να συζητούν στη θάλασσα. Κανείς δεν παίρνει όρκο ότι υπήρξε αυτή η θάλασσα ή εκείνο το φως του δειλινού. Η σκηνοθεσία θα προσπαθήσει να πει ψέμματα σαν αυτόπτης μάρτυς. Τα σκηνικά και η μουσική θα λειτουργούν σαν πειστήρια μιας μέρας που μπορεί και να μην υπήρξε. Το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια θαυμαστή ψευδαίσθηση. Μια αντανάκλαση της ιστορίας  πάνω στη σκηνή μιας παραλίας που ίσως κάποτε κολυμπήσαμε.

Γιάννης Σκουρλέτης

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης & Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Σκηνογραφία: Περικλής Πραβήτας
Eνδυματολογία: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθος Φωτιστή: Μαριάντζελα Σεφεριάν
Βοηθός Σκηνογράφου: Ματθαίος Δαμίγος
Φωτογραφίες: Βασίλης Βρεττός
Video: Γιώργος Αποστολόπουλος
Artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Παίζουν: Θάνος Σαμαράς, Κώστας Κουτσολέλος, Νάνσυ Μπούκλη

«Περί Φύσεως»,  BIOS.TESLA Main, Πειραιώς 84, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Πέμπτη έως Κυριακή στις 20:30, από Πέμπτη 10 Μαρτίου έως  Κυριακή 24 Απριλίου.  Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ & 8 ευρώ (μειωμένο)