Η «νεοσύστατη» σκηνή ανοίγεται σε διεθνείς συνεργασίες με δύο παραστάσεις-performance για το δίκαιο και τη διακυβέρνηση

Μετά από καιρό το Εθνικό Θέατρο βουτάει στα βαθιά των διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών με δύο παραστάσεις – performance που θα προβληματίσουν και θα εξιτάρουν. Ο λόγος για το «Some use for your broken clay pots» του ελβετού Christophe Meierhans και το «Please, continue (Hamlet)» του καταλανού Roger Bernat και του ελβετού Yan Duyvendak που θα παρουσιαστούν μέσα στον Απρίλιο στην Πειραματική Σκηνή. Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στις 6 και 7 Απριλίου ο ελβετός περφόρμερ Christophe Meierhans θα δώσει μια διάλεξη- περφόρμανς με τίτλο «Some use for your broken clay pots» καλώντας το κοινό να φανταστεί μια καινούργια κοινωνία βασισμένη σε νόμους διαφορετικούς, που θα απορρέουν από ένα νέο Σύνταγμα. Το δυτικό σύστημα διακυβέρνησης αναθεωρείται, και  αντικαθίσταται από ένα πολίτευμα που θέλει να καλύψει τις ανάγκες και τις ιδιομορφίες του σήμερα.

Ο Christophe Meierhans μετά από μια ενδελεχή έρευνα σε συνεργασία με συνταγματολόγους και πολιτικούς επιστήμονες,  συνθέτει ένα σύνταγμα 350 άρθρων με στόχο να ξανακάνει τον πολίτη κοινωνικά και πολιτικά ενεργό.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σύλληψη- Σκηνοθεσία-Ερμηνεία:  Christophe Meierhans
Δραματουργία:  Bart Capelle

Σύμβουλος δραματουργίας: Rudi Laermans
Συμβουλευτική ομάδα: Anne-Emmanuelle Bourgaux (ULB), Rudi Laermans (KU), Jean Benoît Pilet (ULB), Dave Sinardet (VUB)
Συνταγματολόγος: Anne-Emmanuelle Bourgaux
Σκηνογραφία: Sofie Durnez
Σύλληψη & γραφιστική επιμέλεια: The Theatre of Operations
Εικονογράφηση: Nuno Pinto Da Cruz
Συμπαραγωγή Kaaitheater (Brussels). Workspace Brussels. Voorit Arts Centre (Ghent). Teatro Maria Matos (Lisbon). BIT Teatergarasjen (Bergen). Kunstenfestivaldesarts (Brussels)
Παραγωγή Mokum

Με την υποστήριξη The Vlaamse Gemeenschapscommissie & Government of Flanders - A House On Fire Project, με την υποστήριξη του The Culture Programme of the European Union

Φωτογράφος: Jan Lietaert

Στις 9 και 10 Απριλίου ο Άμλετ θα βρεθεί κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Πολώνιου στο «Please, continue (Hamlet)». Κάθε φορά θα εκδικάζεται μια μοναδική δίκη: με πραγματικούς νομικούς λειτουργούς, ιατροδικαστές και ψυχιάτρους, που θα δικάζουν, θα καταγγέλλουν και θα υπερασπίζονται τον ήρωα, και με ηθοποιούς στους ρόλους του κατηγορούμενου Άμλετ, και των μαρτύρων Οφηλίας και Γερτρούδης.    

Το κοινό στο ρόλο των ενόρκων, εκφέρει την τελική κρίση, και αποφασίζει κάθε φορά για τη μοίρα του πρίγκιπα της Δανίας.

 Ο ελβετός περφόρμερ Yan Duyvendak και ο καταλανός σκηνοθέτης Roger Bernat στήνουν κάθε βράδυ μια καινούργια παράσταση – δίκη,  μετατρέποντας το θεατή σε συνεργό και υπεύθυνο για την ετυμηγορία. 

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ελληνικά.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Roger Bernat - Yan Duyvendak
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Txalo Toloza
Εκτέλεση παραγωγής: Helena Febrés Fraylich
Παραγωγή: Dreams Come True, Γενεύη

Συμπαραγωγή: Le Phénix (Βαλανσιέν), Huis a/d Werf (Ουτρέχτη), Théâtre du Grü (Γενεύη), Elèctrica Produccions (Βαρκελώνη),Residències Montévidéo (Μασσαλία), Le Carré - Les Colonnes Scène conventionnée (Saint-Médard-en-Jalles).

Με τη συνεργασία του Δήμου της Γενεύης, της Δημοκρατίας και του Καντονιού της Γενεύης, του ελβετικού πολιτιστικού ιδρύματος ProHelvetia, τη Λοταρίας της Ρομανδίας (Ελβετία), του ινστιτούτου Corodis και του INAEM (Ίδρυμα Εργασίας της Κυβέρνησης της Αραγονίας) – Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ισπανίας

Φωτογράφος: Marc Ginot

Διανομή:

Άμλετ: Χρήστος Πασσαλής
Γερτρούδη: Μαρία Κεχαγιόγλου
Οφηλία: Ηρώ Μπέζου

Με τη συμμετοχή ενεργών δικηγόρων, δικαστικών λειτουργών, ιατροδικαστών και ψυχιάτρων

«Some use for your broken clay pots», 6 και 7 Απριλίου, 21:30 & «Please, continue (Hamlet)», 9 και 10 Απριλίου, 20:30, Εθνικό ΘέατροΠειραματική Σκηνή, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα. Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων:  τηλ. 210 3305074, 210 7234567 & www.n-t.gr