Είναι ένα από τα εμβληματικά έργα του ευρωπαϊκού δραματολογίου που ασκεί πάντα ανυπέρβλητη έλξη σε σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Κι αυτό διότι ο καθένας μπορεί να το διαβάσει κατά το δοκούν: Άλλοι το αντιλαμβάνονται ως μια μεταφορά για τη μάχη των φύλλων κι άλλοι ως ένα σχόλιο για την πάλη των τάξεων, κάποιοι και τα δύο.

Το φετινό ανέβασμα του εμβληματικού έργου του Στρίντμπεργκ στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου στον Κεραμεικό επιλέγει την πρώτη άποψη. Η Λίλλυ Μελεμέ, μια από τις πιο ανήσυχες και ταλαντούχες σκηνοθέτιδες της νέας γενιάς, διάβασε το έργο ως ένα ψυχαναλυτικό δοκίμιο.

Ο Στρίντμπεργκ τοποθετεί τη δράση της Δεσποινίδας Τζούλια τη νύχτα του μεσοκαλόκαιρου, τη μικρότερη νύχτα του χρόνου. Μια νύχτα εκρηκτικής πυκνότητας, νύχτα γιορτής και μεθυσιού, νύχτα απογύμνωσης, πυρετού και αισθησιασμού.

Με φόντο τη ξέφρενη γιορτή των υπηρετών, μέσα στη πηχτή και πνιγηρή ατμόσφαιρα της κουζίνας που βρίσκεται στα έγκατα του αρχοντικού σπιτιού, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για ένα παιχνίδι χωρίς όρια και φραγμούς. Ένα ανελέητο και βασανιστικό παιχνίδι εξουσίας και εναλλαγής ρόλων, μια αδυσώπητη ερωτική μονομαχία με κοινή αφετηρία αλλά εντελώς διαφορετικούς στόχους.

Για τον Ζαν, τον υπηρέτη του Κόμη, ο στόχος είναι η άνοδος, η απόδραση, η φυγή και η κοινωνική καταξίωση. Και το μόνο που αναζητά διακαώς είναι το «ιδανικό πρώτο κλαδί» που θα τον βοηθήσει στην αναρρίχησή του. Για την Δεσποινίδα Τζούλια, από την άλλη, ο απόλυτος στόχος είναι η πτώση, η συντριβή, η εξαφάνιση και εντέλει η ανυπαρξία που θα την οδηγήσει στη λύτρωση από τα εφιαλτικά φορτία-κληρονομιά ενός ένοχου παρελθόντος.

Διχασμένη ανάμεσα στο ένστικτο και τη λογική, η Τζούλια ακροβατεί και φλερτάρει με τα όριά της δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τις αντοχές των άλλων, χωρίς πρόθεση, χωρίς βούληση, χωρίς σχέδιο. Η φρενήρης διαδρομή της καθόδου που επιλέγει, την οδηγεί ένα βήμα πριν το τέλος-στον προθάλαμο της κόλασης-στην κουζίνα του σπιτιού σε μετωπική σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα του Ζαν και μετατρέπει το ερωτικό παιχνίδι εξουσίας σε παιχνίδι επιβίωσης, όπου μόνο ένας από τους δύο μπορεί να βγει νικητής.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Συγγραφέας: Αύγουστος Στρίντμπεργκ
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Χορογράφος: Μόνικα Κολοκοτρώνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελβίνα Μποτονάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Παραγωγή: Λυκόφως – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Κίτσου, Ορέστης Τζιόβας, Αμαλία Αρσένη

Δεσποινίς Τζούλια, Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός, τηλ. 211 0132002-5, 212 1042777. (Νέες) Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 21:15, Σάββατο 19:00 & Κυριακή 21:15, από 31 Μαρτίου έως 10 Απριλίου. Τιμές εισιτηρίων: 16 € κανονικό 12 € φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65. Προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 211 0132002-5, 212 1042777, www.viva.gr, τηλ. 11876, καταστήματα Public, Seven Spots, Ianos, Reload, MediaMarkt.