«Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού» είναι ο τίτλος της παράστασης που ανεβαίνει αυτό το διάστημα στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σε έρευνα και σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη

Μια πολύ λίγο γνωστή πτυχή της σύγχρονης ιστορίας μας στεγάζεται εδώ και λίγο καιρό σε ένα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο στον Ταύρο, μέρος του δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Ιστορικά αρχεία τραπεζών, αρχεία επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και αποκόμματα Τύπου, βιβλία, φωτογραφίες, διαφημίσεις, χαρτιά και ντοκουμέντα που περιγράφουν την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδας από τη μικρασιατική καταστροφή και το συνεταιριστικό κίνημα έως πιο πρόσφατα γεγονότα και εξελίξεις συγκροτούν ένα αρχείο μοναδικής αξίας, το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Η Ιόλη Ανδρεάδη, σκηνοθέτις και ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου, εμπνέεται από το περιεχόμενο του αρχείου και στήνει μια παράσταση στην παράδοση του «θεάτρου-ντοκουμέντου». Μια παράσταση που αξιοποιεί το αρχείο ως περιεχόμενο αλλά και ως χώρο και εμπειρία.

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, 20 θεατές φτάνουν στην είσοδο του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Εκεί τους περιμένουν δύο γυναίκες με στολή αρχειονόμου. Στα πρώτα λεπτά της συνάντησης, η μία καταγράφει το όνομα κάθε επισκέπτη και η άλλη χωρίζει τους θεατές σε δύο ομάδες: τους «Εργαζόμενους» και τους «Βιομήχανους». Κάθε θεατής φέρει πλέον ένα διακριτικό. Όλοι μαζί προχωρούν στο εσωτερικό του πρώην βιομηχανικού κτηρίου. Οι δύο ερευνήτριες μυούν τους επισκέπτες στα άδυτα του Αρχείου. Διεισδύουν τόσο βαθιά σε αυτό που μελετούν, που σταδιακά μεταλλάσσονται, ταυτίζονται και γίνονται οι ίδιες το αντικείμενο της έρευνάς τους. Χαρίζοντας φωνή σε ψίθυρους από το παρελθόν.

Η παράσταση «Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού» αξιοποιεί ευρήματα έρευνας στο υλικό του Ιστορικού Αρχείου: πραγματικές αφηγήσεις, φωτογραφίες από εγκαίνια, αποκριάτικοι χοροί, γιορτές παιδιών, απονομές βραβείων προσωπικού, γενικές συνελεύσεις, ξεναγήσεις, μητρώα εργατών, μισθολόγια, δείγματα υφασμάτων, περιοδικά εποχής, διαφημιστικό υλικό καθώς και ζωντανές συζητήσεις με ειδικούς στην ιστορία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία-Έρευνα Αρχείου-Συγγραφή Κειμένων: Ιόλη Ανδρεάδη
Κείμενο παράστασης: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Επιστημονική σύμβουλος: Λένα Μπενέκη
Σκηνογραφική επιμέλεια: Δήμητρα Λιάκουρα
Επιμέλεια φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Οργάνωσης παραγωγής: ArtMinds

Ερμηνεύουν: Ιφιγένεια Γρίβα & Κατερίνα Μισιχρόνη

«Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού»,  Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Δευτέρα & Παρασκευή στις 20:00, από 1.4.2016 έως 23.5.2016. Είσοδος ελεύθερη. Περιορισμένος αριθμός 20 θεατών ανά παράσταση.Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, στο τηλέφωνο 210 3418011 (9:00-17:00).