Ο Γιάννης Βόγλης στο στοπ - καρέ του ουρανού (Βίντεο)

Ο Γιάννης Βόγλης στο στοπ - καρέ του ουρανού (Βίντεο)

Η φράση του "Στάσου μύγδαλα" στην ταινία "Κορίτσια στον ήλιο", όπου κυνηγούσε την Αν Λόμπεγκ τον συνόδεψε για όλη του τη ζωή. Πρόσφατα μάλιστα την είχε συναντήσειστην εκπομπή "Πάμε Πακέτο" με τη Βίκη Χατζηβασιλείου.

Η συγκίνησή τους, δεκαετίες μετά, ήταν έκδηλη. Αν η Αν Λόμπεργκ πληροφορήθηκε ότι ο φίλος και συμπρωταγωνιστής της, Γιάννης Βόγλης, έφυγε για τους ανοιχτούς ουρανούς θα στενοχωρήθηκε πολύ...

Μας άφησε λοιπόν ένας καλός ηθοποιός και ένας πολύ γλυκός άνθρωπος. Με σπουδαία θητεία σε όλα τα είδη της τέχνης. Στο σινεμά, το θέατρο, τον κινηματογράφο.

Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στην παράσταση "Η άνοδος του Αρτούρο" το 1961, του Καρόλου Κουν και στον κινηματογράφο στην ταινία "Οι Υπερήφανοι". Έγινε γνωστός από την ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο"' το 1966, ενώ τα "Κορίτσια στον ήλιο"' του Βασίλη Γεωργιάδη, σημάδεψαν την ερμηνεία του με τη φράση Σιάσου μύγδαλα…

Εργάστηκε στο θέατρο, με ηθοποιούς όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού "Ανατολή" κατά την πενταετία του '80. Σημαντικές παραγωγές του ήταν τα έργα "Καπετάν Μιχάλης", "Αλέξης Ζορμπάς", "Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ", "Αγαπημένε μου Παππού", "Προμηθέας Δεσμώτης" του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία.

Οι περισσότεροι από τα έργα του στο σινεμά τον θυμόμαστε αγέρωχο πάνω σε άλογα, αφέντη να διαφεντεύει τους κολίγους, ειδικά στην ταινία το "Χώμα βάφτηκε κόκκινο", στην τηλεόραση σε πάρα πολλά σήριαλ (μοναδική η ερμηνεία του στη μεθυσμένη πολιτεία) αλλά και στο θέατρο σε δεκάδες παραστάσεις.

Ήταν κυρίως ηθοποιός που αγαπούσε το θέατρο, βγαλμένος μέσα από τη σχολή του Καρόλου Κούν και με διδάγματα του μεγάλου δασκάλου του.

Φιλμογραφία

Ερόικα (1960)

Οι υπερήφανοι (1962) .... Λιάκος Μπουρνόβας

Η παγίδα (1962)

Πετώντας με τον άνεμο (1963) ... Κώστας

Σταυραετοί (1963)

Ο κράχτης (1964) .... Κώστας

Επιτάφιος για εχρούς και φίλους (1965) .... Ιβάνοφ

Βρώμικη πόλις (1965) ..... Μικές Λιάσκης

Καταιγίδα (1965) .... Αλέξης Μικελής

Κατηγορώ τους ανθρώπους (1965) .... Σταύρος Ρούσος

Το φυλαχτό της μάνας (1965) .... Στέλιος Παπαγεωργίου

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965) .... Ρήγας Χορμόβας

Ξεχασμένοι ήρωες (1966) .... Λεωνίδας

Πετώντας με τον άνεμο (1966)

Επιχείρησις Δούρειος Ίππος (1966)

Έρωτες στη Λέσβο (1967)

Ο 13ος (1967) .... Λουκάς

Κορίτσια στον ήλιο (1968) .... βοσκός

Οι άνδρες δε λυγίζουν ποτέ (1968) ... Στέφανος Στεργίου

Ραντεβού με μια άγνωστη (1968) .... Αλήξης

Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969) ... Πετρής

Ο μπλοφατζής (1969) .... Τζον Χάλαρης

Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970) .... ταγματάρχης Λόρενς

Οι γεναίοι του Βορρά (1970) .... Νίκος Δεβερτζής

Οι εγωισταί (1971) .... Βασίλης Καρράς

Πίσω μου σ' έχω σατανά (1971) .... Δεν παίζει σ' αυτό το έργο. Απλά εμφανίζεται για μια στιγμή.

Φρενίτις (1971) .... Γκίμπσον

Αέρα Αέρα Αέρα (1972) .... Πέτρος

Ο βάλτος (1973) .... Βαγγέλης

Όργια σε τιμή ευκαιρίας (1973) .... Στέφανος Ζαμάνο

Καυγή γυναικών - A dream of passion (1978)

Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 - 1927 (1980) .... ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος

Πανικός στα σχολε'ια (1982) .... Γιάννης Μακρής

Αντίστροφη μέτρηση (1984) .... Δημήτρης Μαρκουζής

Γλυκειά πατρίδα (1986) .... Μαξ

Το τάμα (2000) ..... Ανδρέας Χατζηανδρέας

Η άλλη πλευρά του ανέμου - Beautiful people (2001) .... Βικτωρ

Πολύ μιλάς .... πολύ κλαις (2007) .... αφηγητής

Το σινεμά γυμνό (2010) .... ο ίδιος, Γιάννης Βόγλης

Στο ξέσπασμα του φεγγαριού (2010) .... Μανώλης

Βιντεοταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιστροφή απ' το χθες (1989)

Η γοητεία του χρήματος (1988)

Ο εφιάλτης (1987)

Ο υπηρέτης μου κι εγώ (1988)

Τρυφερές σχέσεις (1988)

Ελεύθερο θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοριολανός (2005)

Και καλά χριστούγεννα (2004)

Η επιστροφή (2002)

Μια πιθανή συνάντηση (2001)

Ο Φερνάντο Κραπ μου έγραψε ένα γράμμα (1992)

Ο καλός στρατιώτης Σβέικ (19??)

Ο θείος Βάνιας (1989)

Η νύχτα της κουκουβάγιας (1998)

Η όγδοη γυναίκα του Κυανοπώγωνα (1971)

Μις Μπα (1968)

Πέερ Φκυντ (1967)

Τηλεοπτικό θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρκούδα (1972) ΥΕΝΕΔ

Βάρκα δίχως ψαρά (1977) ΕΡΤ

Εκάβη (1988( ΕΤ1

 

 

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Της Αγάπης Μαχαιριά (2006-2007)

Ακροβατώντας (2003)

Η αγάπη ήρθε από μακρυά (2002)

Κάτω απ' την Ακρόπολη (2001)

Έρωτας κλέφτης (2000)

Σύνορα αγάπης (1999)

Άγγιγμα ψυχής (1998)

Ψίθυροι καρδιάς (1997)

Ανατομία ενός εγκλήματος (1992-1995, επεισόδια Νύχτα τρόμου, Σόνια Κρίλοβιτς)

Μια ζωή για την Έλσα (1995)

Μοιραίο πάθος (1995)

Τα Ψάθινα Καπέλα (1995)

Το ασημένιο δηνάριο (1994)

Ανατολικός άνεμος (1992)

Τμήμα Ηθών (1992, επεισόδιο Μισή καρδιά)

Άφρικα (1992)

Η δίψα (1990)

Ο επισκέπτης της ομίχλης (1990)

Το μπουρίνι (1987)

Μεθυσμένη πολιτεία (1981)

Πέτρος και Παύλος (1981)

Μόνο για εκείνη μη μου λες, (συμμετοχή στο βιντεοκλίπ των Πυξ Λαξ-Θεοδοσίας Τσάτσου)

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι

Λυσιστράτη - Δύσκολος

Ο έφηβος

Εκάβη

Τρικυμία

Πέρσες

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Οιδίπους επί Κολωνώ

Φιλοκτήτης

Πέερ Γκυντ

Οι εχθροί

Ο χορός του θανάτου

Κοριολανός

Καπετάν Μιχάλης

Και καλά Χριστούγεννα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο