Μια παράσταση για τα σύγχρονα θύματα πολέμου βασισμένη στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη από τη θεατρική ομάδα του 15ου Λυκείου Αθηνών

Μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Τριανόν, οι νεαροί ηθοποιοί του 15ου Λυκείου Αθηνών επανέρχονται με δύο παραστάσεις του έργου «Γυναίκες της προσφυγιάς», βασισμένου στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε διασκευή του Μιχάλη Κακογιάννη για την ομότιτλη ταινία του 1973 (πρωταγωνιστούσαν η Κάθριν Χέμπορν, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ και η Ειρήνη Παππά). Η παράσταση είναι μια συνομιλία ανάμεσα στο τότε (Τροία), στο μετέπειτα (Μικρασιατική καταστροφή) και στο σήμερα (πρόσφυγες της Συρίας) και προέκυψε αβίαστα ως φυσικό επακόλουθο της επικαιρότητας και της ανάγκης για παρουσίαση, μέσα από ένα κλασσικό και διαχρονικό κείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, της δεινής θέσης των θυμάτων πολέμου, των αιχμαλώτων και των προσφύγων.

Δυο λόγια για το έργο:

Μετά την πτώση της Τροίας οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η βασίλισσα Εκάβη που θρηνεί το χαμό της οικογένειας και της πόλης της και η χήρα του Έκτορα, η Ανδρομάχη, η οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει ακόμα μια τραγωδία, καθώς οι νικητές σκοτώνουν το νεαρό σε ηλικία γιο της. Και ενώ ο Μενέλαος συναντά την άπιστη Ελένη, την αιτία αυτού του πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα προμηνύει τα κακά που θα βρουν τους νικητές στο δρόμο για την πατρίδα.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: «Τρωάδες» Μ. Κακογιάννη (1973), υπότιτλοι
Σκηνοθεσία: Αναστασία Σανίκα, Άννα Ρωμάνου

Παίζουν οι μαθητές:
Πρόλογος/Εισαγωγή: Νικολέτα Λυκάκη
Εκάβη: Κωνσταντίνα Μπουρνιά
Κασσάνδρα: Εύα Μακότση
Ανδρομάχη: Μυρτώ Κάτσιου
Χορός: Κορυφαία: Λουίζα Γκιολάι, Μέλη: Αντωνία Κοντοπούλου, Χριστίνα Μαρούλη, Αλόνα Γιουντίνα, Ειρήνη Ζώτο, Νικολέτα Λυκάκη, Εύα Μακότση
Στρατιώτες: Βασίλης Λυμπερόπουλος, Μάριος Ντάνο, Αλέξανδρος Μπουραντάς, Ευθύμιος Παπαθανασίου

Με την υποστήριξη της Δ/νσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχ/κού Εξοπλισμού του Δήμου Αθηναίων.

Γυναίκες της προσφυγιάς  από το 15ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Κυψέλη). Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Τρίτη 10 Μαΐου (ώρα 20:00) στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολικού Συγκροτήματος Γκράβας, Αθήνα, και Πέμπτη 12 Μαΐου (ώρα 20:00) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος. Είσοδος ελεύθερη.