Τη νουβέλα του Παπαδιαμάντη «Οι Ναυγασώστες» διασκεύασαν για τη σκηνή οι Κωνσταντίνος Ρόδης και Γιάννης Κυφωνίδης με τη συμμετοχή 24 αθλητών της ομάδας κολύμβησης Swim or Die

Οι 24 αθλητές και αθλήτριες της ομάδας μαραθώνιας κολύμβησης Swim or Die αναμετρώνται για πρώτη φορά με τα κύματα του λόγου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε μια διαφορετική παράσταση με τίτλο «Οι Ναυαγοσώστες: Swim or Die». Βασισμένοι στη ναυτική νουβέλα του «αγίου» των γραμμάτων «Ναυγοσώστες» (μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ) οι Κωνσταντίνος Ρόδης και Γιάννης Κυφωνίδης οραματίστηκαν μια παράσταση που συνδυάζει τον λόγο, με τη μουσική και την χορογραφία.

Με τη βοήθεια του προπονητή κολύμβησης Νικόλα Ρεπανά και τη συμμετοχή 24 αθλητών της κολύμβησης κάθε ηλικίας, οι δύο δημιουργοί αναπλάθουν τη νουβέλα η οποία αφηγείται τα τεκταινόμενα την επαύριο ενός μεγάλου ναυαγίου ολλανδικού πλοίου στα ανοιχτά της θέσης Κεφάλα στη Σκιάθο. Τότε, πλήθος κόσμου έσπευσε στο σημείο του ναυαγίου για να ανελκύσουν τα πολύτιμα εμπορεύματα από το αμπάρι του πλοίου.

Η παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 11 Μαΐου διακρίνεται για την πρωτοτυπία σύλληψης και… εκτέλεσης. Η δράση θα  ξεκινήσει εκτός του Μεγάρου Μουσικής, στον πλακόστρωτο χώρο της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης. Εκεί θα συγκεντρωθούν οι 24 κολυμβητές, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, για να συζητήσουν και, υπό το βλέμμα των θεατών, να εισέλθουν στη συνέχεια στη σκηνή με αθλητική περιβολή.

Η χορογραφία που θα εκτελέσουν οι αθλητές επί σκηνής αναπαριστώντας τις εικόνες του πλιάτσικου θα παραπέμπει στα τέσσερα είδη της κολύμβησης -ελεύθερο, πρόσθιο, ύπτιο και πεταλούδα. Με μαγιό, σκουφάκια και γυαλάκια νεαροί κολυμβητές και παλαιοί πρωταθλητές της ανοιχτής θάλασσας θα συντονιστούν με τις νότες του πιάνου και το ρυθμό του μετρονόμου, για να ενσαρκώσουν τους περίφημους «Ναυαγοσώστες» (1901) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Πρωτότυπο κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Ρόδης ‒ Ιωάννης Κυφωνίδης
Σκηνοθεσία: Ιωάννης Κυφωνίδης
Τεχνικός σύμβουλος κολύμβησης: Νικόλας Ρεπανάς
Μουσική: Αθηνά Νάννου
Φωτιστική ‒ σκηνική επιμέλεια: Fashionart Lover
Eνδυματολογική επιμέλεια: Swim or Die
Αφίσα - Τrailer - Φωτογραφίες: Δημήτρης Γιουζέπας
Οργάνωση παραγωγής - Δημόσιες σχέσεις: Χριστίνα Τζώρτζη
Επιμέλεια παραγωγής: Dominus Productions

Εμφανίζονται:

Αφηγήτρια ‒ μουσικός: Αθηνά Νάννου
Ναυαγοσώστες: Oμάδα μαραθώνιας κολύμβησης «Swim or Die»

«Οι Ναυαγοσώστες: Swim or Die», Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,  Τετάρτη 11 Μαΐου, Πέμπτη 12 Μαΐου, Παρασκευή 13 Μαΐου, ώρα 19:00. Τιμές εισιτηρίων:  10€, 5€ (μαθητικά - φοιτητικά - κάτοχοι κάρτας ανεργίας). Προπώληση εισιτηρίων: Στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους, στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα τηλ. 2310.895938-9, στην ιστοσελίδα http://www.tch.gr και στο www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=1999