Το μονόπρακτο του Στρίντμπεργκ με ήρωες δύο άντρες αποκλεισμένους σε ένα αγροτόσπιτο, είναι μια ανταλλαγή πυρών για την ηθική και το δίκαιο

Δεν υπάρχει πτυχή της ανθρώπινης κατάστασης που να μην απασχόλησε τον Στρίντμπεργκ. Η θέση της γυναίκας, οι κοινωνικές ανισότητες, η διαρκής αναζήτηση της ελευθερίας, η ατομική ευθύνη και η θρησκευτική πίστη είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγει στα έργα του.

Ο «Παρίας» μονόπρακτο έργο του 1889 (ο συγγραφέας έχει ολοκληρώσει ήδη τον «Πατέρα» και τη «Δεσποινίδα Τζούλια») είναι μια ακόμα «αναχώρηση» του Στρίντμπεργκ από το στυλ που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει στο παρελθόν, μια στροφή προς τον νατουραλισμό και ταυτόχρονα μια θεατρική ανάγνωση των ιδεών των Νίτσε και Δαρβίνου που είχαν πρόσφατα διατυπωθεί.

Σε αυτό δύο άντρες βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα αγροτόσπιτο εν μέσω καταιγίδας. Και οι δύο έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά τον πρότερο βίο τους. Η σταδιακή αποκάλυψη της αλήθειας, οδηγεί τους δύο ήρωες σε μια μάχη μέχρις εσχάτων για την επιβίωση του ισχυρότερου.

Η παράσταση του έργου που θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 18 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης βασίστηκε στην μεταδιδακτορική έρευνα της Δρ Κικής Σελιώνης (Biophysical acting) που υποστηρίζεται από το Central School of Speech and Drama University of London, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Σχολή της Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα και την Ελληνοεκδοτική και αφορά τη μέθοδο του Laban και τη διδασκαλία της στους ηθοποιούς. 

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Εύθυμης Αντωνόπουλος
Δραματουργία: Βασίλης Τζιώκας
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Acting Coach: Κική Σελιώνη
Σκηνογραφία: Ευδοκία Βεροπούλου
Artwork/Video: Βασίλης Τζιώκας

Παίζουν: Παναγιώτης Πανταζής, Αλέξανδρος Ψυχράμης

Παρίας, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550, www.mcf.gr. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη στις 21:00 & κάθε Σάββατο 16:00, από Τετάρτη 18 Μαΐου έως Σάββατο 25 Ιουνίου. Τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του ιδρύματος, στην ιστοσελίδα www.mcf.gr, στα εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), και σε όλα τα καταστήματα Forthnet