Την τριλογία του Αισχύλου (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες) θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο στις 8 και 9 Ιουλίου ο Γιάννης Χουβαρδάς

Η Ορέστεια του Αισχύλου, η μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία, αποτελεί δέλεαρ για τους περισσότερους θεατρικούς σκηνοθέτες. Ένα από τα πιο πυκνά κείμενα του παγκόσμιου δραματολογίου πλεγμένο γύρο από τον αιματηρό μύθο των Ατρειδών, περιγράφει τα πάντα για την ανθρώπινη κατάσταση: το πάθος για του εξουσία, την ασέβεια προς θεούς και ανθρώπους, την ενοχή και την τιμωρία.

Με την Ορέστεια, τις τρεις τραγωδίες (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες) σε μια ενιαία παράσταση, έχουν καταπιαστεί οι μεγαλύτεροι έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες. Από το ’80 και μετά, μόνο στην Ελλάδα, είδαμε την τριλογία από τους Κάρολο Κουν, Γιώργο Μιχαηλίδη, Πέτερ Στάιν και Γιάννη Κόκκο. Και οι τέσσερις εκδοχές (ή έξι, αφού η Ορέστεια του Μιχαηλίδη και του Στάιν παρουσιάστηκαν δύο φορές με αλλαγές) έγιναν δεκτές με επιφυλάξεις από κοινό και κριτική. Επιφυλάξεις που εστίαζαν μεταξύ άλλων και στην μεγάλη διάρκεια  των παραστάσεων –του Στάιν το 1985 διαρκούσε εννιά ολόκληρες ώρες.

Η φετινή παράσταση της Ορέστειας από τον Γιάννη Χουβαρδά έρχεται μετά από ένα διάλειμμα δεκαπενταετίας. Ο σκηνοθέτης, από τα πιο ισχυρά χαρτιά της ελληνικής σκηνής σήμερα, θα αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών ως τον ιστορικό κύκλο ενός έθνους που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του προκειμένου να ξαναγεννηθεί. Όμως, όπως σημειώνει ο ίδιος, η αναγέννηση που βασίζεται σε πολιτικοκοινωνικά οράματα χωρίς την γονιμοποιητική ευλογία της οικογενειακής αγάπης δεν φέρνει απαραίτητα την λύτρωση.

Τον σκηνοθέτη θα πλαισιώσει μια ομάδα γνωστών ηθοποιών.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Διασκευή, σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωτογραφίες: Έφη Γούση
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου, Νικολέτα Φιλόσογλου
Βοηθός σκηνογράφου: Θάλεια Μέλισσα
Βοηθός παραγωγής: Αλεξάνδρα Μουζακίτη
Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Διανομή: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Ορέστης), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Κλυταιμνήστρα), Νίκος Κουρής (Αγαμέμνων, Τροφός), Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα, Αθηνά), Νίκος Ψαρράς (Απόλλων, Πυλάδης), Άλκηστις Πουλοπούλου (Κασσάνδρα, Πυθία), Δημήτρης Παπανικολάου (Αίγισθος), Ιερώνυμος Καλετσάνος (Κήρυκας), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Φύλακας), Σύρμω Κεκέ (Κορυφαία), Χριστίνα Μαξούρη (Κορυφαία), Πολύδωρος Βογιατζής (Κορυφαίος)

Ορέστεια, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιουλίου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.