Η παράσταση που έκανε θραύση στην πιο όμορφη αυλή της Αθήνας ετοιμάζεται να κατεβάσει αυλαία 

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται αυτό το καλοκαίρι από τον θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από τα πυρά των ανδρών του εκτελεστικού αποσπάσματος κάπου κοντά στη Γρανάδα. Κι ενώ το «κυνήγι» για τον εντοπισμό του τάφου του συνεχίζεται στην Ισπανία συνεχίζεται, οι καλλιτέχνες – συνάδελφοι του ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη επιλέγουν την οδό της δημιουργία για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής.

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» είναι ένα από τα εμβληματικά έργα του ποιητή. Μια μοντέρνα τραγωδία πλασμένη από τα υλικά του μεσογειακού νότου, το μισογυνισμό, το ασφυκτικό κοινωνικό περιβάλλον των αγροτικών περιοχών, την υποκρισία και την καταπίεση.

Η υπόθεση:

Ανδαλουσία. Μετά την κηδεία του άνδρα της, η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα, επιβάλλει στις πέντε κόρες της της πολύχρονο κατ’οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Σε ένα σπίτι, χωρίς αντρική παρουσία, εισβάλλει ο Έρωτας και τα ανατρέπει όλα... Μία βαλκανική τραγωδία εννέα γυναικών, με αέρα αλμοδοβαρικό.

Η περσινή παράσταση του έργου που έστησε ο Ένκε Φεζολλάρι στο Βρυσάκι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την πανέμορφη αυλή στη σκιά της Ακρόπολης, η οποία λειτουργεί ως φυσικό σκηνικό. Με σαφείς αναφορές στον Αλμοδόβαρ, ο σκηνοθέτης μας θυμίζει ότι, κι αν τα χρόνια πέρασαν, οι δυνάμεις του έρωτα και του θανάτου συνεχίζουν να καθορίζουν τις μοίρες των ανθρώπων.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα
Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι
Δραματολογική Επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη
Κοστούμια και Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου: Χριστίνα Κωστέα
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου
Κομμώσεις:Τάσος Καστανιάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Χριστόπουλος
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου
Βίντεο: Αντώνης Κωνσταντουδάκης
Σχεδιασμός Αφίσας: Βασιλική Χριστοπούλου

Ερμηνεύουν:

Ιωάννα Μαυρέα / Μπερνάρντα Άλμπα
Μαρία Σκαφτούρα/ Πόνθια
Δήμητρα Κολλά /Ανγκούστιας
Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη / Αδέλα
Βίκυ Παπαδοπούλου / Μαρτίριο
Αγάπη Παπαθανασιάδου / Μαγκνταλένα
Βέφη Ρέδη / Μαρία Χοσέφα
Φρύνη Θετάκη / υπηρέτρια
Ξανθή Κρανίδη /Αμέλια

Παραγωγή: Λυκόφως

** Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Vakxikon.gr  (Ασκληπιού 17)

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», Βρυσάκι - Χώρος Τέχνης & Δράσης, Bρυσακίου 17, Πλάκα, τηλ. 210 3210179, www.vryssaki.gr. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, 21:30, από 6 έως  29 Iουνίου.Τιμές Εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 5 € (μειωμένο για κατόχους ανεργίας ΟΑΕΔ)