Αγκαλιάζοντας κάθε έκφανση του διαφορετικού και του ανατρεπτικού σε επίπεδο φύλου ή σεξουαλικότητας, τα Queer Theatre Awards θα απονεμηθούν για πέμπτη συνεχή χρονιά, με στόχο την προώθηση της προβολής των queer θεματικών και της διαφορετικότητας στο θέατρο.  

Με τον τίτλο «V for Visibility!», η τελετή απονομής των «Περήφανων θεατρικών βραβείων της Αθήνας», η οποία αποτελεί επίσημο event του Athens Pride Week, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride, θα πραγματοποιηθεί (με ελεύθερη είσοδο, με δελτίο εισόδου), στο ιστορικό θέατρο Κνωσός, την Τρίτη 7 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ,

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Δημήτρης Κομνηνός, με παρουσιαστές το θεατρικό gay ζευγάρι της χρονιάς, Μίνωα Θεοχάρη και Δημήτρη Μακαλιά. Μετά το εκρηκτικό περσινό της ντεμπούτο, στη σκηνή επιστρέφει η δημοφιλής drag queen Φιλοθέη, με τις συνεργάτιδές της, Chraja και Holly Grace, για ένα φαντασμαγορικό drag show αφιερωμένο στα μιούζικαλ της χρονιάς.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Δημήτρης Κομνηνός, με παρουσιαστές το θεατρικό gay ζευγάρι της χρονιάς, Μίνωα Θεοχάρη και Δημήτρη Μακαλιά (φωτο).

Αναδεικνύοντας τις προσπάθειες για την περήφανη προβολή queer χαρακτήρων και θεματικών στο θέατρο, οι υποψηφιότητες αφορούν σε παραστάσεις με queer θεματολογία ή ενδιαφέρον, οι οποίες παρουσιάστηκαν την προηγούμενη θεατρική σεζόν (Μάιος 2014 - Απρίλιος 2015). Στις τρεις κατηγορίες ρόλων, λαμβάνονται υπ’ όψιν ερμηνείες σε queer χαρακτήρες. Οι υπόλοιπες κατηγορίες λαμβάνουν υπ’ όψιν - κατά προτεραιότητα - παραστάσεις με αμιγώς queer θεματική ή αισθητική. 

Οι υποψηφιότητες και οι νικητές προκύπτουν από τετραμελή κριτική επιτροπή, την οποία αποτελούν οι Μανώλης Βαμβούνης (θεατρικός συντάκτης, gkoultoura.gr, περιοδικό Antivirus), Μενέλας Σιαφάκας (σκηνοθέτης, gitv.gr), Γιάννης Παπαγιαννόπουλος (managing director περιοδικό Antivirus, Athens Pride), Ραφαήλ Μπιλίδας (Athens Pride). Οι εκπρόσωποι του Athens Pride βραβεύουν και την Περήφανη Παράσταση της Χρονιάς, η οποία υποστηρίζει το μήνυμα και την αποστολή του Pride. Το βραβείο κοινού ψηφίζεται από τους αναγνώστες του περιοδικού Antivirus μέσα από ανοιχτή ψηφοφορία.

«Καρφίτσες στα γόνατα».

Η δεκάδα των υποψήφιων παραστάσεων για τα δυο μεγάλα βραβεία δίνουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα του φετινού πλούσιου ρεπερτορίου. Ξεχώρισαν εντυπωσιακές παραγωγές διάσημων μιούζικαλ, μοντέρνες δραματοποιήσεις σημαντικών έργων της διεθνούς queer λογοτεχνίας και μια πληθώρα από νέα ελληνικά έργα. Ανάμεσα στις παραστάσεις με σημαντικές υποψηφιότητες, είναι οι: «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες», «Victor/Victoria», «Γιορτή», «Happy ντεθ day», «Ο κύριος του Τζακ», «Μηχανικοί καταρράκτες», «Ντε Σαντ στη Ζυστίν», «Περί φύσεως», «Σκοτεινή πέτρα», «Smiley», «Συνέβη σε χάλκινη άμμο» και «Τη λένε Εύα».