Η κωμωδία του Γεωργίου Μόρμορη «Αμύντας» του 1745 ανεβαίνει σε πανελλήνια πρώτη από τον Σπύρο Ευαγγελάτο στις 8 Ιουλίου

Το είδος της ποιμενικής κωμωδίας που άνθισε τον 17ο και 18ο αιώνα με καταγωγή κυρίως από την Κρήτη είναι ελάχιστα γνωστό ανάμεσα στους έλληνες θεατρόφιλους σήμερα. Με καταβολές από το αναγεννησιακό θέατρο, παρήγαγε έργα τα οποία ήταν σε μεγάλο ποσοστό διασκευές ξένων ή περιείχαν σαφείς αναφορές σε αυτά, τακτική που συνεχίστηκε και τον 19ο αιώνα με το «αστικό» θέατρο.

Τα έργα του είδους διέφεραν φυσικά σημαντικά ως προς τις δραματουργικές και λογοτεχνικές αρετές τους –τα περισσότερα διακρίνονται από εξαιρετική αφέλεια- όμως η μελέτη τους, όταν και όπου σώζονται, αποκαλύπτει (και) θησαυρούς.

Ένας τέτοιος θησαυρός είναι και ο «Αμύντας», μεταφορά στα ελληνικά της Favola Boschereccia (έμμετρο ποιμενικό παραμύθι) του Torquato Tasso «Aminta» από τον επτανήσιο ιατροφιλόσοφο και ποιητή Γεώργιο Μόρμορη. Το έργο τυπώθηκε ανώνυμα το 1745 στη Βενετία∙ η αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του συγγραφέα έγινε πριν από λίγα χρόνια από τον Σπύρο Ευαγγελάτο μετά από συστηματική μελέτη και έρευνα.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος καταγοητεύτηκε από το έργο του επτανήσιου (κυθηραίου) ποιητή. Οι ερωτευμένοι ποιμένες, οι παρθένες αμαζόνες, οι θεοί, οι σάτυροι, οι δράκοι, τα άγρια και τα ήμερα του βουνού και του λόγγου που κατοικούν την φανταστική «Αρκαδία» του μίλησαν στην ψυχή του σκηνοθέτη που θέλησε να αναδείξει την ονειρική διάσταση του έργου που άλλοτε ρέπει προς έναν ευμενή εφιάλτη και άλλοτε εκτινάσσεται προς μια ποιητική φάρσα.

Ο «Αμύντας» θα παρουσιαστεί για μία μόνο βραδιά στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Δραματουργική προσαρμογή - σκηνοθεσία Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική σύνθεση: Γιάννης Αναστασόπουλος
Κινησιολογική επιμέλεια: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος.

Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Φαίη Ξυλά, Βίκυ Βολιώτη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θανάσης Δήμου, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Θωμάς Γκαγκάς, Γεράσιμος Σκαφίδας και ο μπασοβαρύτονος Μάριος Σαραντίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Οργάνωση παραγωγής Όλγα Μαυροειδή
Συμπαραγωγή: Ελληνικό Φεστιβάλ με τη «Λυκόφως» - Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.

Αμύντας, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 8 Ιουλίου 2016, ώρα 21:00. Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/greekfestival/spyros-evaggelatos-amyntas/