Η πολυεθνική καλλιτεχνική ομάδα από το Βέλγιο επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη χώρα μας με μια παράσταση για το πώς φτιάχνεται η ιστορία

Η Needcompany είναι μια ομάδα αποτελούμενη από καλλιτέχνες του θεάτρου, της μουσικής και του χορού και εικαστικούς οι οποίοι εξερευνούν νέους τρόπους έκφρασης. Οι δεσμοί που συνδέουν τα μέλη της ομάδας είναι χαλαροί και ο καθένας από αυτούς είναι ελεύθερος να ακολουθήσει την «κλίση» του και να συνεργαστεί με άλλες ομάδες ή να αυτενεργήσει όπως νομίζει.

Αυτή η ομάδα, από το ΄86 όταν γεννήθηκε, έχει παρουσιάσει μερικά από τα πιο ενδιαφέρονται και avant garde θεάματα που είδαν το φως στις θεατρικές σκηνές της Ευρώπης. Με βασική κινητήριο δύναμη τον Jan Lauwers, καλλιτεχνικό διευθυντή, το γκρουπ επιδίδεται σε ένα δεξιοτεχνικό κολάζ χορού, μουσικής, εικαστικών και θεάτρου που χαρακτηρίζεται από κοσμοπολιτισμό –τα μέλη της ομάδας προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες, εκφράζονται σε διαφορετικές γλώσσες και πιστεύουν σε άλλους θεούς.  

Η παράσταση με την οποία η Needcompany θα εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (η προηγούμενη εμφάνισή του ήταν το 2007) είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πνευματικά προκλητικές της σεζόν. Στόχος των δημιουργών, του Jan Lauwers και του συνθέτη Maarten Seghers, είναι να αναδείξουν δραματουργικά τους τρόπους με τους οποίους γράφεται –και ξαναγράφεται- η ιστορία.

Το «The blind poet» μιλά για τη ζωή δύο ποιητών, του τυφλού Άραβα Αμπού αλ’ αλά αλ Μααρί, δημοφιλή τον 10o και 11ο αιώνα, και της ανατρεπτικής Βαλλιάντα μπιν αλ Μουστακφί από την αραβική Ανδαλουσία, ποιήτριας που έγραψε κατά τον 11ο αιώνα. Οι δύο αυτοί δημιουργοί αποτύπωσαν στο έργο τους μια εποχή όπου οι γυναίκες είχαν ισχυρή εξουσία, ο αθεϊσμός ήταν διαδεδομένος και η Ευρώπη ήταν εντελώς διαφορετική από ό,τι πιστεύουμε σήμερα.

Με αφορμή τα έργα των ποιητών οι καλλιτέχνες της Needcompany αναζητούν την ιστορική αλήθεια για ό,τι ονομάζουμε ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Kείμενο-Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Jan Lauwers
Μουσική: Maarten Seghers
Kοστούμια: Lot Lemm
Βοηθός σκηνοθέτη & Δραματουργία: Elke Janssens
Παραγωγή & Τεχνική διεύθυνση: Marjolein Demey, GwenLaroche

Με τους: Grace Ellen Barkey, Jules Beckman, Anne Sophia Bonnema, Hans Petter Melø Dahl, Benoît Gob, Maarten Seghers, Mohamed Toukabri, Elke Janssens, Jan Lauwers

Η παράσταση είναι πολύγλωσση, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Μετάφραση στα ελληνικά: Ιουλία Άλκηστις Βαγενά

«The blind poet», Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Πειραιώς 260 –Χώρος Δ, 28 – 29 Ιουνίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: ​25€, 15€ (Φοιτητικό), 5€ (Άνεργοι-A.μεΑ.)