Το αρχείο, το γραφείο καθώς και το σύνολο των έργων του συγγραφέα είναι πλέον στη διάθεση του κοινού

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός που έφυγε από τη ζωή το 2011, γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Γρόττα, στη παραθαλάσσια συνοικία στα βόρεια της Χώρας της Νάξου, που πήρε το όνομά της από τις σπηλιές της περιοχής –grotto στα βενετσιάνικα. Ογδόντα χρόνια περίπου από την εγκατάσταση του ίδιου και της οικογένειάς του στην Αθήνα οι συντοπίτες του τον τιμούν αφιερώνοντας του ένα μουσείο – τόπο θεατρικών συναντήσεων για τους κατοίκους του νησιού και, φυσικά, τους επισκέπτες του.

Το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στεγάζει το γραφείο (προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια, πλακέτες), το αρχείο (σημειώσεις, ψηφιοποιημένες συνεντεύξεις, ταινίες) καθώς και όλα τα έργα του συγγραφέα που έχουν εκδοθεί και μελέτες για το έργο του, ευγενική δωρεά της κόρης του, Κατερίνας Καμπανέλλη.

Στόχος των εμψυχωτών του μουσείου είναι να γίνει ο χώρος κέντρο μελέτης του έργου του συγγραφέα και του θεάτρου γενικότερα ο οποίος θα φιλοξενήσει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, εργαστήριο δημιουργικής θεατρικής γραφής, εκδηλώσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.

Το πρόγραμμα της πρώτης περιόδου λειτουργίας του Μουσείου διαμορφώνεται ως εξής:

Οργάνωση Εργαστηρίων: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

«Εργαστήρι Δημιουργικής Θεατρικής Γραφής» με τη Χρύσα Σπηλιώτη

Μια πρώτη προσέγγιση με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να ανακαλύψει τις δυνατότητές του στη συγγραφή θεατρικού έργου. (Διάρκεια 15 ώρες). Πενθήμερο από Τετάρτη 24 έως και Κυριακή 28 Αυγούστου.

«Γνωρίζω το Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης», εργαστήριο με τη Σοφία Πολυκρέτη

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά από 5 μέχρι 10 χρονών. Μέσα από διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, επεξεργαζόμαστε τι είναι Μουσείο και ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες του. (Κάθε Τετάρτη στις 11:30 – 13:30). Στο τέλος της πρώτης περιόδου θα οργανωθεί μια παρουσίαση από τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο εργαστήρι.

«Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους και ενήλικες με αφορμή το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη», με την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

 Γνωριμία με το έργο του μεγάλου μας συγγραφέα. Τεχνικές ανάγνωσης, συζητήσεις και δράσεις πάνω σε θεατρικά έργα του. Κάθε Τρίτη από 26 Ιουλίου μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00-22:00. Θα γίνει παρουσίαση με τη μορφή θεατρικού αναλογίου στο τέλος της πρώτης περιόδου.

«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο κινηματογράφος»

Προβολή ταινίας σε σενάριο ή σκηνοθεσία του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Κάθε Πέμπτη στις 21:00 από 28 Ιουλίου μέχρι 29 Σεπτεμβρίου.

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, περιοχή Γρόττα, Χώρα  Νάξου (Δίπλα στο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης). Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα – Σάββατο και ώρες: 11:00 – 14:00 και 19:00 – 22:00. Είσοδος: 2€, 1€ (μειωμένο). Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 2285023619. Email: [email protected]