Τώρα που οι θίασοι αλωνίζουν την Ελλάδα είναι ευκαιρία να δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της σεζόν στα ωραιότερα θέατρα του κόσμου.

Η φεστιβαλική περίοδος δεν έχει μόνο… ευχάριστα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκμεταλλεύονται τη δίψα του κόσμου για ψυχαγωγία και την χαλαρότητα που συνοδεύει τις διακοπές για να σερβίρουν παραγωγές ακατάλληλες για νοήμονες ανθρώπους. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν η παράσταση δεν βλέπεται -στην κυριολεξία-, υπάρχουν μερικά θέατρα όπου το φυσικό περιβάλλον και η αρχιτεκτονική θα σας αποζημιώσουν πλήρως για τις κακές ερμηνείες και την ανύπαρκτη σκηνοθεσία.

Δείτε ποια είναι αυτά:

  1. Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Η βαμπ της υπόθεσης. Πολυφωτογραφημένο και  πολυτραγουδισμένο, εντυπωσιάζει κάθε φορά που το επισκέπτεται κανείς.
  2. Αρχαίο Θέατρο Δίου. Είναι της ελληνιστικής περιόδου και έχει υποστεί σημαντικές παρεμβάσεις, ανάμεσά τους και τα ξύλινα καθίσματα, για να χρησιμοποιείται σήμερα. Τοποθετημένο στο νότιο μέρος του ωραιότερου αρχαιολογικού πάρκου της Ελλάδας, δίπλα στα ιερά της Δήμητρας και της Ίσιδας, δίπλα σε ρυάκια και λιμνούλες, κάτω από υπεραιωνόβια δέντρα είναι υπερπαραγωγή από μόνο του.
  3. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Στους πρόποδες του λόφου της ακρόπολης, το θέατρο είναι ένα ακόμα δείγμα του μεγαλείου της μακεδονικής δυναστείας. Ανακατασκευασμένο τη δεκαετία του ’60 προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη.
  4. Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας. Σε μικρή απόσταση από την αρχαία Ολυμπία, το θέατρο είναι από τα αρχαιότερα που διασώζονται και δεν διαθέτει κερκίδες. Μέσα σε περβόλια, σε απόσταση αναπνοής από τα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα της περιοχής.
  5. Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης. Ένα από τα καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων, κατασκευασμένο τον 3ο π.Χ. αιώνα φιλοξενεί σήμερα παραστάσεις. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι από τους πιο σημαντικούς σε ολόκληρη τη χώρα και το τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.
  6. Αρχαίο Θέατρο Λιμένος Θάσου.  Ντυμένο με το φημισμένο λευκό μάρμαρο του νησιού, με θέα στο απέραντο γαλάζιο, το θέατρο, κουρνιασμένο στον κόρφο του λόφου που δεσπόζει πάνω από τον Λιμένα, είναι ένα πραγματικό θαύμα.
  7. Αρχαίο Θέατρο Δελφών. Το θέατρο που τη δεκαετία του ’30 φιλοξένησε τις Δελφικές γιορτές ξανάνοιξε για το κοινό το 2012 μετά από εκτεταμένες και πολύχρονες εργασίες αναστύλωσης. Χτισμένο αμφιθεατρικά, με απρόσκοπτη θέα στην κοιλάδα του Πλειστού ποταμού, φιλοξενεί επιλεγμένες παραστάσεις.
  8. Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Ρωμαϊκό μνημείο, χτισμένο τον 2ο αιώνα μετά Χριστόν, το θέατρο-κόσμημα της Αθήνας κερδίζει με άνεση της εντυπώσεις συγκρινόμενο με τις περισσότερες παραστάσεις από εκείνες που φιλοξενεί.
  9. Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας. Χτισμένο την ίδια περίπου περίοδο με το Ηρώδειο παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με αυτό. Σήμερα φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Πατρών.
  10. Αρχαίο Θέατρο Άργους. Παρότι η γειτνίασή του με τον πολεοδομικό ιστό δεν βοηθάει, το αρχαίο θέατρο του Άργους, από τα αρχαιότερα σωζόμενα στον ελλαδικό χώρο (5ος αι. π.Χ. ) είναι πανέμορφο και συχνά-πυκνά υποδέχεται θεατρικές παραστάσεις.