Μια επιστολή του Γιώργου Σεφέρη προς τον Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών κι Επιστημών του Χάρβαρντ είναι η αφορμή για την παράσταση που θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 22 και 23 Αυγούστου

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο Γιώργος Σεφέρης απολάμβανε διεθνούς αναγνώρισης –το Νόμπελ που του είχε απονεμηθεί το ’63 είχε κάνει το όνομά του γνωστό σε όλο τον κόσμο. Ήταν επιπλέον επίτιμος διδάκτωρ των γραμμάτων από το πανεπιστήμιο του Cambridge και περιζήτητος ομιλητής.

Εκείνη την εποχή διάλεξε ο Φράνκλιν Φορντ, Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών κι Επιστημών του Χάρβαρντ και διάσημος ιστορικός, να απευθύνει στον ποιητή πρόσκληση για να αναλάβει την έδρα ποίησης Charles Eliot Norton για το ακαδημαϊκό έτος 1969-1970. Ο μισθός δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητος. 28.000 δολάρια, ποσό εξαιρετικά μεγάλο για την εποχή. Μεγάλη ήταν και η τιμή. Την έδρα της ποίησης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχουν καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτισμού, το 2014 μάλιστα ο «διορισμός» του Χέρμπι Χάνκοκ, του εβδομηντατριάχρονου θρύλου της τζαζ έγινε παγκόσμια είδηση.

Η απάντηση το Σεφέρη στην τιμητική πρόσκληση ήταν αρνητική –τους λόγους θα τους μάθουν οι θεατές της παράστασης «Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ» που θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας την ερχόμενη Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Αυγούστου στο Οικόπεδο Κρέη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Την δραματουργική επεξεργασία και το κείμενο της παράστασης υπογράφουν ο Θοδωρής Γκόνης και η Ελένη Στρούλια οι οποίοι, με αφορμή την επιστολή, ανέτρεξαν σε κείμενά του ποιητή, ημερολόγια ιδιωτικά και πολιτικά, Δοκιμές, αλληλογραφία αλλά και την ποίησή του για να τεκμηριώσει τη θέση του πως η ποίηση είναι «δημόσια υπόθεση».

Η ταυτότητα της παράστασης:

Δραματουργική επεξεργασία - Κείμενο παράστασης: Θοδωρής Γκόνης & Ελένη Στρούλια
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Γκόνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ναταλία Βασιλέκα, Δημήτρης Κοντός, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Παύλος Σταυρόπουλος

Στην παράσταση συμμετέχει ο χορευτής Δημήτρης Σωτηρίου

Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 22 & 23 Αυγούστου, Οικόπεδο Κρέη, Καβάλα, 22 και 23 Αυγούστου, ώρα 21:00