«Σμύρνη μου αγαπημένη»… για τρίτη χρονιά από 3 Νοεμβρίου

 «Σμύρνη μου αγαπημένη»… για τρίτη χρονιά από 3 Νοεμβρίου

Η παράσταση-φαινόμενο θα επαναληφθεί για λίγες μόνο ημέρες στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από 25 Δεκεμβρίου

Επιτέλους, ανακοινώθηκαν οι ημέρες και οι ώρες των παραστάσεων του πολύκροτου «Σμύρνη μου αγαπημένη. Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, η παράσταση που τόσο συγκίνησε το κοινό τα δύο προηγούμενα χρόνια, γεμίζοντας ασφυκτικά την χωρητικότητας χιλίων ατόμων αίθουσα του Θεάτρου, θα επιστρέψει στις 3 Νοεμβρίου για άγνωστο αρθμό ημερών για να δώσει χαρά σε εκείνους που δεν πρόλαβαν να την δουν. Για λίγες ημέρες οι χοροί, τα τραγούδια, η ξένοιαστη και κοσμοπολίτικη ζωή της πόλης και τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην οδυνηρή καταστροφή και τον ξεριζωμό θα ξεδιπλωθούν στην σκηνή του Θεάτρου από ένα επιτελείο εξαίρετων ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών. Η ζωντανή μουσική, τα πλούσια σκηνικά, τα κοστούμια εποχής και το αυθεντικό φωτογραφικό υλικό διατηρεί ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Η υπόθεση του έργου:

Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ (Μιμή Ντενίση) θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά, όπου ζει πια,  και ξαναζεί στη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς. Ο άντρας της Φιλιώς, όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός ζει με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, Βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες θέλουν τη Σμύρνη αυτόνομη.  Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους κυριαρχούν στο έργο. Σημαντικό, όμως, ρόλο παίζουν και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής ομορφιάς της πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της Σμύρνης.

Σμύρνη μου αγαπημένη, Θέατρον Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0300. Ημέρες και ώρες παρασράσεων: Τετάρτη, Πέμπτη στις 19:00, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 18:30, από 3 Νοεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: Από 14 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Στα εκδοτήρια του θεάτρου, από την Tcketsrvices.gr, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), ηλεκτρονικά από το Viva.gr και το Theatron254.gr.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο