Η παράσταση-φαινόμενο παίρνει παράταση ζωής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης λόγω... υπερπληθυσμού

Παράταση παραστάσεων πήρε το πολύκροτο «Σμύρνη μου αγαπημένη» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η παράσταση που ξεκίνησε από το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος πριν από τρία χρόνια, ταξίδεψε στη συμπρωτεύουσα παραμονές Χριστουγέννων με προοπτική να κατέβει στις 8 Ιανουαρίου. Όμως, η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, ώστε πήρε παράταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η υπόθεση του έργου:

Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ (Μιμή Ντενίση) θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά, όπου ζει πια,  και ξαναζεί στη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς. Ο άντρας της Φιλιώς, όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός ζει με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες θέλουν τη Σμύρνη αυτόνομη. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους κυριαρχούν στο έργο. Σημαντικό, όμως, ρόλο παίζουν και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής ομορφιάς της πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της Σμύρνης.

Σμύρνη μου αγαπημένη, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:Τετάρτη 19:00, Πέμπτη 19:00, Παρασκευή 20:00, Σάββατο 20:00, Κυριακή 18:30. Τιμές εισιτηρίων: Από 14 ευρώ έως 35 ευρώ.