Ο Φάουστ του Γκαίτε, που ανέβηκε πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τον Νίκο Κουρή και τον Αργύρη Πανταζάρα στους κεντρικούς ρόλους, επιστρέφει για είκοσι μόλις παραστάσεις

Μια νεαρή, αλλά όχι άβγαλτη, σκηνοθέτις αναμετριέται με ένα από τα πιο βαριά και γόνιμα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και αναδεικνύεται νικήτρια –αν κρίνουμε από την υποδοχή του κοινού και τις κριτικές που δημοσιεύτηκαν. Μιλάμε φυσικά για την παράσταση του Φάουστ που σκηνοθέτησε πέρυσι η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, υιοθετώντας την μετάφραση του πατέρα της, Σπύρου Ευαγγελάτου για την παράσταση του Αμφιθεάτρου το 2000. Παράσταση ποταμός η οποία επιχειρεί να δαμάσει ένα κείμενο που δεν προορίζονταν για τη σκηνή, κείμενο κομβικό για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής σκέψης και λογοτεχνίας στο οποίο συνυπάρχουν το σύνολο της φιλοσοφικής και θεολογικής σκέψης, μύθοι, θρύλοι και δοξασίες, η αρχαιότητα και ο ρομαντισμός.

Αυτή η παράσταση λοιπόν, sold-out πέρυσι, θα επαναληφθεί για είκοσι ημέρες, από  21 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με κάποιες αλλαγές στο καστ και τους Νίκο Κουρή και Αργύρη Πανταζάρα στους κεντρικούς ρόλους. 

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Ο Φάουστ έχει κατακτήσει το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, αλλά καθώς πλησιάζει το τέλος του βίου του αισθάνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την πραγματική ζωή. Αποζητά μία στιγμή που θα του φανερώσει το νόημα του Κόσμου, της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ένωσή του με τον Μεφιστοφελή τού ανοίγει την πόρτα στην σκοτεινότερη πλευρά του εαυτού του. Αυτό το δαιμόνιο Alter Ego θρέφει τον εθισμό του Φάουστ στην αέναη κίνηση μέσα από την άρνηση κάθε ορίου  και κάθε περιορισμού στις απολαύσεις. Οι δυο τους, με νεανικό σφρίγος, ορμάνε στην εποχή της βίας όπως σε παραλήρημα μετά από τραύμα, αναζητώντας περισσότερο πόνο,  περισσότερη ηδονή, περισσότερη δύναμη μέσα σε ένα σύμπαν απεγνωσμένων ανθρώπων  και βουβών, αμέτοχων θεών.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σύμβουλος δραματουργίας: Πλάτων Μαυρομούστακος
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κομμώσεις: Talkin’heads
Ειδικά Εφέ – Κατασκευές: Προκόπης Βλασερός
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Παναγιωτίδου
Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Βικτώρια Φώτα
Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Παραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά &  Λυκόφως - Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Παίζουν:

Φάουστ: Νίκος Κουρής
Μεφιστοφελής: Αργύρης Πανταζάρας
Μαργαρίτα: Αμαλία Νίνου
Μάρθα: Στέλλα Βογιατζάκη
Βάγκνερ: Ερρίκος Μηλιάρης
Βάλεντιν: Χρήστος Βασιλόπουλος
Λίζα: Καλλιόπη Παναγιωτίδου
Σπουδαστής, Μάγισσα: Αγησίλαος Μικελάτος

Φάουστ, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 21/09 έως 16/10, Τετάρτη έως Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή 19:00. Το  Σάββατο 15/10 θα δοθούν δύο παραστάσεις (17:00 & 21:00),  στις 08/10 δεν θα γίνει παράσταση. Τιμές εισιτηρίων: (Διακεκριμένη) 25 ευρώ, (Κανονικό) 18 ευρώ, (Φοιτητικό και άνω των 65) 12 ευρώ, (Άνεργοι & ΑΜΕΑ) 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: http://www.ticketservices.gr/event/Faust-Dimotiko-Theatro-Pirea/, Πανεπιστημίου 39, τηλ.210 7234567, και στα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (Τρίτη έως Σάββατο 10:00-14:00 και 18:00-21:00 και Κυριακή 15:00-21:00)