Η sold out παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών κατεβάζει αυλαία την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στο Θέατρο Θησείον

Η Ιόλη Ανδρεάδη, η νεαρή σκηνοθέτις του «Young Lear» που τα τελευταία χρόνια κινείται πολύ δραστήρια στο θεατρικό τοπίο της Αθήνας (το χειμώνα παρουσίασε την «Οικογένεια Τσέντσι» το χειμώνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), αποτελεί μαγνήτη για το κοινό το οποίο έχει  μεγάλες προσδοκίες από την ίδια και τους πιστούς συνεργάτες της. Δεν είναι παράξενο άρα ότι η τελευταία της δουλειά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ήταν talk of the town πολύ πριν σηκωθεί η αυλαία της Πειραιώς 260 στις 17 και 18 Ιουλίου.

Για εκείνους λοιπόν που δεν κατάφεραν να δουν την παράσταση στην πρώτη παρουσίασή της σε αυτή τη μορφή – είχε προηγηθεί ένα πρώτο «σχεδίασμα» τον Οκτώβριο του 2014 στο Teatro Due της Ρώμης, σε συνεργασία με την αμερικανή σκηνοθέτη Annie Levy-, ο  «Young Lear» επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Θησείον.

Ας δούμε… τι θα δούμε:

2016. Σε ένα νοσοκομείο. Κάπου.

Στον προθάλαμο της αίθουσας χειρουργικών επεμβάσεων, πέντε αδέρφια βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καθώς ο πατέρας τους υποβάλλεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη επέμβαση. Τα λεπτά περνούν. Ύστερα από πολλές στιγμές αμηχανίας, φόβου και σιωπηρής αγωνίας, ο πρώτος γιος παίρνει τον λόγο. Αναλαμβάνει τον ρόλο του πατερά. Τα λόγια του, είναι τα λόγια του Βασιλιά Ληρ - και ξεχειλίζουν αβίαστα από το στόμα του. Οι συνομιλητές του τον υποδέχονται διστακτικά. Γιατί κάποιος να θέλει τον ρόλο του πατέρα; Σταδιακά υποκύπτουν στο παιχνίδι του και τον ακολουθούν. Τον υπονομεύουν. Τον προκαλούν.

Είναι οι ήρωες του Βασιλιά Ληρ θεματοφύλακες των οικογενειακών δομών και συγκρούσεων; Εκπρόσωποι του καλού και του κακού; Αρχέτυπα των χαρακτήρων που επινοούμε για τους προγόνους μας και που η εκπλήρωσή τους μάς βαραίνει μια ζωή; Κι αυτοί οι φόβοι που μοιάζουν δικοί μας κι όμως δεν είναι; Μπορεί, άραγε, η γλώσσα του Σαίξπηρ να υποκαταστήσει όσα δεν λέγονται στο οικογενειακό τραπέζι; Η ποίηση να επιστρέψει όσα δεν εκπληρώθηκαν ποτέ;

Ο Young Lear είναι ένα νέο έργο βασισμένο στη γνωστή ιστορία του βασιλιά της Βρετάνης που μοιράζει την περιουσία του στις κόρες του που δεν τον αγαπούν, μα ξέρουν να κερδίζουν, και αποκληρώνει εκείνη που τον αγαπά, αλλά δεν ξέρει πώς να του το δείξει. Στη γνωστή ιστορία του βασιλιά που ξεγελάστηκε και εκδιώχτηκε από τα ίδια του τα παιδιά. Του βασιλιά που ξεμωράθηκε και έγινε τρωτός, που αποτρελάθηκε και έγινε σοφός.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Μετάφραση - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Ηχοτοπίο: Γιάννης Χριστοφίδης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Νικολαΐδης
Βοηθός Παραγωγής: Γιάννης Παυλόπουλος
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ & Κική Παπαδοπούλου
Video Trailer: Διαμαντής Καραναστάσης
Οργάνωση Παραγωγής: Art Minds – Γιάννης Γκουντάρας
Παραγωγή: Ελληνικό Φεστιβάλ 2016

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Χρηστίνα Γαρμπή, Ελεάνα Καυκαλά, Θύμιος Κούκιος, Μαρία Προϊστάκη, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Μιλτιάδης Φιορέντζης

Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ. 2103255444. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 19:00 και από 2 έως 30 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:15. Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: http://www.ticketservices.gr/event/Young-Lear-Theatro-Thision/, Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσματζόγλου), τηλ. 210 7234567.