Η Λιαλιώ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που με τόση επιτυχία ενσάρκωσε πέρυσι η Αριέττα Μουτούση θα συνεχίζει το ταξίδι της στη σκηνή έως 22 Νοεμβρίου

Στα παράδοξα του αθηναϊκού θεατρικού γίγνεσθαι ας συμπεριλάβουμε και την απροσδόκητη επιτυχία που γνωρίζουν οι μεταφορές διηγημάτων μεγάλων ελλήνων πεζογράφων για τη σκηνή. Το «Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού και η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη που γνώρισαν πρωτοφανές σουξέ αποτελούν δύο μόνο παραδείγματα αυτής της τάσης. Φυσικά, οι απόπειρες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν όλες ευτυχή κατάληξη.

Η «Νοσταλγός» (εκδ. Πατάκη) είναι ένα από τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που έχουν εμπνεύσει σκηνοθέτες με διαφορετικές καταβολές – θυμόμαστε την παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πέρυσι τη σκυτάλη πήρε η Άννα Παπαμάρκου.

Η παράσταση που έστησε η ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας, με θητεία στο παιδικό θέατρο, ποντάρει σε μέγιστο βαθμό στο στοιχείο της συγκίνησης, στην ταύτιση του θεατή με την κεντρική ηρωίδα Λιαλιώ η οποία, ξενιτεμένη από το νησί της και παντρεμένη με ένα άντρα που έχει τα διπλά χρόνια από την ίδια, αναπολεί τα παιδικά χρόνια της και την επιστροφή στην πατρογονική εστία. Η Αριέττα Μουτούση υπηρετεί άριστα το όραμα της σκηνοθέτιδας, αποκαλύπτοντας όλη την γκάμα των ερμηνευτικών προσόντων της: ευαισθησία, πλαστικότητα, κομψότητα, ενσυναίσθηση.

Εύλογα άρα η παράσταση ήταν sold-out σε όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν. Φέτος επαναλαμβάνεται για λίγες μόνο ημέρες από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αλκμήνη. Οι θαυμαστές του λόγου του Παπαδιαμάντη, προφταίνετε να βγάλετε εισιτήρια.

Η Άννα Παπαμάρκου σημειώνει:

Η Λιαλιώ συμβολίζει την κάθε ψυχή που ασφυκτιά μέσα στην αδιέξοδη πραγματικότητα και νοσταλγεί την επιστροφή στην αθωότητα και την ακεραιότητα. Συμβολίζει την ψυχή που δεν καταδέχεται να παραμείνει εγκλωβισμένη στη νοσταλγία, αλλά κάνει την ηρωική έξοδο αποφασισμένη να αλλάξει τη μοίρα της. Τολμά με ωριμότητα, με σεβασμό στον εαυτό της, αλλά και στον περίγυρο της.

Ένα θέμα πάντα επίκαιρο, καθώς ζητούμενο της εποχής παραμένει η ελευθερία και η αυθεντικότητα. Στη θεατρική μεταφορά του διηγήματος γίνεται ένα άλμα στο χρόνο. Η αφετηρία της δράσης μεταφέρεται χρόνια μετά.  Το φώς της σελήνης, οι ήχοι της φύσης μοιάζουν σαν τότε…  Ξυπνούν τις μνήμες από τη νεανική φυγή και ζητούν λύτρωση στο παρόν.  Σε έναν σκηνικό χώρο που διαρκώς κινείται ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, με την επιβλητική παρουσία της ανατέλλουσας σελήνης και του νερού, όλα είναι ρευστά και όλα είναι δυνατά.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Άννα Παπαμάρκου
Σκηνικά: Λένα Λέκκου
Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Λαμπριανός
Κίνηση: Εριφύλη Στεφανίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου
Video:  Δημήτρης Γκότσης
Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος

Παίζουν: Αριέττα Μουτούση, Μαρία Λογοθέτη, Δημήτρης Λιόλιος
Στο ρόλο του μπάρμπα-Μοναχάκη εμφανίζεται ο Θοδωρής Κατσαφάδος.
Παραγωγή: Λώτινος  Ήλιος

Η Νοσταλγός, Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 12, Πετράλωνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 26 Σεπτεμβρίου έως 22 Νοεμβρίου στις 21:15. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ μειωμένο (άνεργοι, πολύτεκνοι, άνω των 65). Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr. Πληροφορίες-κρατήσεις: Τηλ. 211 4111110