Ο σκηνοθέτης του «Σπιρτόκουτου» παρουσιάζει ένα έργο-εργαστήριο συλλογικής δημιουργίας με αφορμές από τη «Στέλλα Βιολάντη» και τη σύγχρονη καθημερινότητα

Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια.

Αν η ιστορία κάτι σάς θυμίζει, δεν πέφτετε έξω. Η «Στέλλα Βιολάντη», η τραγική ηρωίδα του Γρηγόριου Ξενόπουλου, βρίσκεται στον πυρήνα της έμπνευσης του Γιάννη Οικονομίδη. Όμως, αντί για μια «επικαιροποίηση» του πασίγνωστου έργου, ο σκηνοθέτης επιχείρησε να οικοδομήσει ένα έργο στο πρότυπο του θεάτρου-ντοκουμέντο, μια «φέτα ζωής» που διαμορφώθηκε μέσα από τη βασανιστική διαδικασία των προβών με τη συνεργασία όλων των συντελεστών. Ένα έργο όπου συνυπάρχουν ψήγματα αρχαία τραγωδίας, ηθογραφίας και σινεμά –μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Γιάννης Οικονομίδης είναι πρωτίστως κινηματογραφικός δημιουργός.

Το «Στέλλα κοιμήσου» παρουσιάζεται από τις 13 Οκτωβρίου στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου που είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Επιμέλεια κειμένου: Βαγγέλης Μουρίκης
Σχεδιασμός φωτισμών  Bασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός σκηνοθέτη/επιμέλεια κίνησης: Αντώνης Ιορδάνου
Σκηνογραφία  Ioυλία Σταυρίδου
Ενδυματολόγος  Γιούλα Ζωιοπούλου
Μουσική Μπάμπης Παπαδόπουλος

Διανομή με αλφαβητική σειρά:

Θείος Τάκης: Αντώνης Ιορδάνου
Στέλλα Γερακάρη: Ιωάννα Κολλιοπούλου
Θεία Βάσω: Μάγια Κώνστα
Μάριος Αγγελής: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Ελενη Γερακάρη: Καλιρρόη Μυριαγκού
Γιώργος Γερακάρης: Γιάννης Νιάρρος
Αντώνης Γερακάρης: Στάθης Σταμουλακάτος
Ανθή Γερακάρη: Έλλη Τρίγγου

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 15 ετών

«Στέλλα κοιμήσου», Εθνικό Θέατρο, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , Αθήνα, τηλ. 210 5288170-171, 210 7234567 . Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:30.Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (φοιτητικό), κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ 5€, Τετάρτη και Πέμπτη ενιαία τιμή 13€. Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου, τηλεφωνικά και στο http://www.n-t.gr/el/boxoffice/bookinginfo/