Ο σπουδαίος καταλανός θεατρικός συγγραφέας θα παραβρεθεί στην παράσταση του έργου του «Το δάνειο» την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στο θέατρο του Νέου Κόσμου και στη συνέχεια θα μιλήσει με το κοινό

Στην αυτοδιοικούμενη περιφέρεια της Καταλονίας, η οικονομική κρίση είναι εμφανής παρά τις ορδές των τουριστών, κυρίως Εγγλέζων, την οχλαγωγία του κέντρου της Βαρκελώνης και τα στιλάτα μπαρ και εστιατόρια που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Οικοδομικά τετράγωνα με εμφανή σημάδια παρακμής, πανό διαμαρτυρίας κρεμασμένα στα μπαλκόνια, άστεγοι άρον-άρον καταχωνιασμένοι στις εισόδους των πολυκατοικιών στις λιγότερο προβεβλημένες συνοικίες των περιχώρων. Μόνο το θέατρο μοιάζει να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Στις 40 περίπου σκηνές της πόλης ο κόσμος κάνει ουρές ενώ οι νέοι καταλανοί θεατρικοί συγγραφείς και οι σκηνοθέτες διαπρέπουν διεθνώς. Μετρήστε ονόματα: Σέρτζι Μπελμπέλ, Πέρα Ριέρα, Ζουζέπ Μαρία Μιρό κ.ά. Και ο διασημότερος όλων, Τζόρντι Γκαλθεράν, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του πασίγνωστου «Μέθοδος Γκρόνχολμ» (2003).

Το «Δάνειο», ένα από τα πιο πρόσφατα σχετικά έργα του Γκαλθεράν, ανεβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και του Παντελή Δεντάκη.

Δυο λόγια για την υπόθεση:

Ο Αντόνιο ζητά να πάρει ένα δάνειο, αλλά η μόνη εγγύηση που διαθέτει είναι… ο λόγος της τιμής του. Μπροστά στην επίμονη άρνηση του διευθυντή της τράπεζας να του το χορηγήσει, ο επίδοξος δανειολήπτης απειλεί τον τραπεζίτη ότι… θα αποπλανήσει τη γυναίκα του, αφού το μοναδικό του όπλο είναι η ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στις γυναίκες!

Ο Γκαλθεράν «στοιχηματίζει» πως δεν μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα με τίμια μέσα.  Με μοναδικό του εφόδιο τη μπλόφα, ο απεγνωσμένος λόγω της οικονομικής κρίσης ανθρωπάκος, ίσως δεν καταφέρει τελικά να πάρει το δάνειο, ο διευθυντής της τράπεζας όμως θα πάθει στο τέλος αυτό ακριβώς που φοβάται.

Γιατί κάποια πράγματα σ’ αυτή τη ζωή ούτε μετριούνται ούτε κερδίζονται με ευρώ…

Με αφορμή την παράσταση, ο Τζόρντι Γκαλθεράν έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 19:00 για να συνομιλήσει με τους θαυμαστές του έργου του με αφορμή «Το δάνειο» και την πραγματικότητα που το ενέπνευσε. Τη συζήτηση θα συντονίσει η θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου Ιλειάνα Δημάδη.

Το ίδιο βράδυ ο Τζόρντι Γκαλθεράν θα υπογράψει βιβλία του και θα παραστεί στην παράσταση του έργου Το δάνειο.

Η είσοδος στη συζήτηση θα είναι ελεύθερη.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Els de Paros
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Παντελής Δεντάκης
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπριμπίλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Λυπηρίδου, Κατερίνα Παναγιωτάκη
Παίζουν: Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Σαρακατσάνης

«Το δάνειο», Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τέταρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 21:15, Σάββατο, 18:30 & 21:15, Κυριακή, 19:00 & 21:30, από 5.10.2016 μέχρι 15.1.2017. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: Κανονικό 13€, Φοιτητικό / Ανέργων 10€. Σάββατο, Κυριακή: Κανονικό 15€, Φοιτητικό / Ανέργων 12€. Πληροφορίες: http://nkt.gr/play/162/daneio/ . Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 9212900