Οι δύο πρώτοι που θα στείλουν μήνυμα με το πλήρες ονοματεπώνυμό τους και την ένδειξη «Mo man's land» στο [email protected] θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν μέσω μέιλ.

Το επίκαιρο έργο της γαλλορουμάνας Alexandra Badea για τον πόλεμο και την «άλλη πλευρά» σε πανελλήνια πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Γαλλικό Θέατρο à la grecque

Για άλλη μια χρονιά ο υπόγειος χώρος (-2) του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης υποδέχεται τους φανατικούς της θεατρικής τέχνης για μια εβδομάδα εντατικού πειραματισμού πάνω σε σύγχρονα έργα  τα οποία μεταφράζονται ειδικά για το φεστιβάλ, ανεβασμένα από ελληνικές ομάδες. Φέτος το «μενού περιλαμβάνει τρία νέα έργα (δείτε ΕΔΩ το πλήρες πρόγραμμα) τριών νέων δημιουργών τα οποία σκηνοθετούν σκηνοθέτες από τον αφρό της νέας γενιάς.

Το φεστιβάλ ανοίγει την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου με το «No man’s land» της γαλλορουμάνας Alexandra Badea σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα (τον γνωρίσαμε πέρυσι από τον «Βουρκόλακα» του Αργύρη Εφταλιώτη που ανέβασε στο θέατρο Αποθήκη με τη Νένα Μεντή). Πρόκειται για μια σύνθεση δύο προηγούμενων έργων της ίδιας συγγραφέως, του «Aller-Retour» και του «Varisia, 13 Juillet», πάνω στο επίκαιρο θέμα του πολέμου, της προσφυγιάς, της μνήμης και της λήθης.

Aller-Retour

Εκείνη θέλει να φύγει, να εγκαταλείψει την πατρίδα της που φλέγεται εξαιτίας του πολέμου. Θέλει να διασχίσει το ποτάμι μαζί του ή χωρίς αυτόν. Διστάζει. Δέκα χρόνια μετά τα σύνορα έχουν ανοίξει. Θα ξανασυναντηθούν τυχαία ακριβώς στην «άλλη πλευρά». Εκείνη δεν πήγε ποτέ πιο μακριά. Θα ξανασμίξει μαζί του;

Βαρίσεια, 13 Ιουλίου

Ήρθα εδώ για να σε ξεχάσω, δεν φοβάμαι πια να στο πω. Πήγες στον πόλεμο, πήγα σε όσα αυτός κατέστρεψε. Πώς φτάσαμε ως εδώ meine Liebe;

Η Alexandra Badea για το έργο: «Μιλάω για σύνορα ορατά και αόρατα, για τείχη φυσικά (τα ποτάμια που μας χωρίζουν), για τείχη που χτίζουν οι ίδιοι οι άνθρωποι (η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία), τα τείχη που έχουν ανεγερθεί στη σκέψη μας».

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λύρας: «Όλοι βλέπουμε τον ανθρώπινο πόνο σε εικόνες αλλά σπάνια τον αισθανόμαστε. Τι σημαίνει να είσαι ‘ξένος’; τι σημαίνει ‘αναγκαστική μετανάστευση’; Ποια είναι η αίσθηση του εκτοπισμού και της υπαρξιακής εκκρεμότητας; Τι σημαίνουν αυτά τα ερωτήματα στο ανθρώπινο τοπίο αισθήματος;»

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Λύρας
Μετάφραση: Βένια Σταματιάδη
Σκηνικά-Κοστούμια: Απόλλωνας Παπαθεοχάρης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Μουσική-ηχητική εγκατάσταση: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Πιερρουτσάκου
Βοηθός παραγωγής: Λιάνα Ανδρικοπούλου

Διανομή: Αρτεμης Γρύμπλα, Ηλίας Λάτσης, Βένια Σταματιάδη

«No man’s land» της Alexandra Badea, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ. 210 3418550. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 21,22,23 Οκτωβρίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 €. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του Ιδρύματος, τηλεφωνικά στο 210 3418579 , στην ιστοσελίδα www.mcf.gr., από την Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), τα καταστήματα Forthnet και το Seretis travel Πανεπιστημίου 61, Αθήνα, τηλ. 210 3251295.