Η παράσταση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών από την ομάδα Ηθικόν Ακμαιότατο είναι σχεδόν sold-out

Ας αρχίσουμε από τα εισιτήρια. Λόγω της μεγάλη ζήτησης που παρατηρήθηκε, «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στις 20, 21, 22 & 23 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει διπλή παράσταση το Σάββατο 22 στις 18:00 και στις 21:00.

Και ας συνεχίσουμε με το έργο. Ο «Αμερικάνος» (διαβάστε το διήγημα ΕΔΩ), διήγημα γραμμένο το 1891, αποτελεί μέρος της συλλογής «Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα» του Παπαδιαμάντη. Σε αυτό περιγράφεται η επιστροφή στο νησί του Γιάννη «τ’ μπαρμπα-Στάθη τ’ Μοθωνιού» που έλειπε στην Αμερική είκοσι ολόκληρα χρόνια και γύρισε φορτωμένος ασημένια τάλαρα να παντρευτεί την από εικοσαετίας απελπισμένη μνηστή του.

Ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη που ερμηνεύεται ζωντανά, από τον μουσικό Γιώργο Τζιαφέττα.

Η παράσταση ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Σκιάθο με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και έκτοτε παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε πάνω από 25 πόλεις ανά την Ελλάδα.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος.
Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης.
Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Τζιαφέττας.
Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου.
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Γεράσιμος Νεόφυτος.
Οργάνωση Παραγωγής για την «Ηθικόν Ακμαιότατον»: Παρασκευή Κουτούμπα.

Μετά την τελευταία παράσταση στις 23 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τίτλο: «Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Ο Αμερικάνος: Το απόλυτο νεοελληνικό διήγημα του νόστου». Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο πρωταγωνιστής του έργου και ο φιλόλογος Στέλιος Παπαθανασίου.

Αμερικάνος, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη-Παρασκευή, 21:00, Σάββατο, 18:00 -21:00, Κυριακή, 19:00, από 20 έως 23 Οκτωβρίου. Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό εισιτήριο 13€, μειωμένο εισιτήριο, φοιτητές,  προπώληση, 10€, μαθητικό , άνω των 65, ανέργων, 8€. Για πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 2315 200200, www.ntng.gr