Η sold-out παράσταση του Γιάννη Οικονομίδη στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου ολοκληρώνεται στις 11 Δεκεμβρίου

Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν, το «Στέλλα κοιμήσου» κατεβάζει ρολά τις επόμενες ημέρες. Στην πρώτη θεατρική εξόρμησή του, ο κινηματογραφικός Γιάννης Οικονομίδης («Σπιρτόκουτο», «Μαχαιορβγάλτης» κ.ά.) κατάφερε την έκπληξη, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα, κρατώντας στα ύψη την ένταση πάνω και κάτω από τη σκηνή από την αρχή έως το τέλος της παράστασης.

Σε αυτό συνέδραμαν αποτελεσματικά και οι ηθοποιοί, παλιοί συνεργάτες του σκηνοθέτη οι περισσότεροι, οι οποίοι μεταφέρουν στο σανίδι όλο τον συμπυκνωμένο ηλεκτρισμό, τη βία και τον αυτοσχεδιαστικό οίστρο ενός ροκ συγκροτήματος ή μιας ποδοσφαιρικής ομάδας πριν από τα play-offs. Ιδιαίτερα ο Στάθης Σταμουλακάτος (Αντώνης Γερακάρης) Σταμουλακάτος είναι πραγματική αποκάλυψη.

Δυο λόγια για την παράσταση (εμπνευσμένη από τη «Στέλλα Βιολάντη» του Ξενόπουλου):

Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια.

Με αφορμή έναν απαγορευμένο έρωτα, το έργο καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα. Το όνειρο της κοινωνικής ανόδου και της υλικής ευμάρειας εξουδετερώνει κάθε αξία και διαβρώνει συμπεριφορές και συνειδήσεις.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Επιμέλεια κειμένου: Βαγγέλης Μουρίκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Bασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός σκηνοθέτη/επιμέλεια κίνησης: Αντώνης Ιορδάνου
Σκηνογραφία: Ioυλία Σταυρίδου
Ενδυματολόγος: Γιούλα Ζωιοπούλου
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος

Διανομή με αλφαβητική σειρά:

Θείος Τάκης: Αντώνης Ιορδάνου
Στέλλα Γερακάρη: Ιωάννα Κολλιοπούλου
Θεία Βάσω: Μάγια Κώνστα
Μάριος Αγγελής: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Ελένη Γερακάρη: Καλιρρόη Μυριαγκού
Γιώργος Γερακάρης: Γιάννης Νιάρρος
Αντώνης Γερακάρης: Στάθης Σταμουλακάτος
Ανθή Γερακάρη: Έλλη Τρίγγου

Η επόμενη παραγωγή στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος είναι ο «Εξηνταβελόνης» του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, στις 22 Δεκεμβρίου.