Η παράσταση του έργου της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου με την Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της ηρωίδας της Αντίστασης συνεχίζεται στο κατάμεστο Θέατρο Επί Κολωνώ

Το έργο της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου για την Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου, κόρη προσφύγων από την Ιωνία που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 2 Οκτωβρίου του ’44 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στα δεκαεφτά της χρόνια, είναι η πρώτη απόπειρα της νεαρής σκηνοθέτιδας στη συγγραφή. Και, παρά τους κινδύνους που κρύβει το θέμα της –ιστορική αφέλεια και ανέξοδο μελοδραματισμό-, ανταποκρίθηκε επάξια –η νεανική αφόρα και η συγκίνηση καταμετρώνται στα θετικά του εγχειρήματος.

Όμως, ποια είναι η Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17; Καταρχήν είναι ιστορικό πρόσωπο, ένα από τα χιλιάδες παιδιά που δεν πρόλαβαν να ζήσουν την απελευθέρωση αφού το νήμα της ζωής τους κόπηκε απότομα πιο πριν. Παιδιά που ενηλικιώθηκαν βάναυσα και ανέλαβαν νωρίς τα βάρη της ιστορίας.

Στην παράσταση που έγραψε και σκηνοθέτησε η Θαλασσιά Αντωνοπούλου η Αθηνά Χατζηεσμέρ μιλάει σε πρόσωπο για όλα εκείνα που την εμπνέουν και την κινητοποιούν, για τα όνειρα και τα στηρίγματά της. Πίσω από τα λόγια της και τους ήχους της μουσικής του Ισίδωρου Πάτερου –ο μουσικοσυνθέτης που μοιράζεται τη σκηνή με την Ηλιάνα Μαυρομάτη- αναδύεται το ψυχικό και πνευματικό τοπίο της Αθήνας της κατοχής, ένα τοπίο όπου συνυπάρχει η ελπίδα και ο ζόφος.  

Η παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» έκανε πρεμιέρα την περσινή θεατρική σεζόν στην Αθήνα, περιόδευσε σε Ρέθυμνο, Χανιά, Ικαρία, Κω, Πάτρα και εντός Αττικής στην Ν. Φιλαδέλφεια, το Ν. Ηράκλειο και το Κερατσίνι, παρουσιάστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και τώρα επιστρέφει στη βάση της, στο Θέατρο Επί Κολωνώ.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Θαλασσιά Αντωνοπούλου
Σκηνοθετική επιμέλεια – Φωτισμοί: Σάββας Στρούμπος
Πρωτότυπη Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος
Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Φωτογραφίες: Αντωνία Κάντα
Τρέιλερ: Σήφης Στάμου

Ερμηνεύουν: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος

Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17, Θέατρο Επί Κολωνώ- Black Box, Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Έως τις 19 Μαρτίου, Σάββατο 18:30 και Κυριακή 21:15, από 25 Μαρτίου έως 21 Μαίου, Σάββατο 18:30. Τιμές εισιτηρίων: 12€ (κανονικό), 8€ (φοιτητικό, ανέργων), από 27/1/2017 έως 18/3/2017 όλα τα εισιτήρια 8€. Πληροφορίες: τηλ. 210 5138067. Ηλεκτρονική προπώληση: www.viva.gr