Μια παράσταση εμπνευσμένη από το γνωστό διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ από την ομάδα ηθοποιών που μας έδωσε το «Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο»

Οι Patari Project είναι μια σφιχτοδεμένη ομάδα ηθοποιών που από το 2012 περίπου εξασκούν μια ιδιαίτερη τεχνική σωματικού θεάτρου για μικροσκοπικές σκηνές. Χωρίς τη βοήθεια σκηνικών, οι ηθοποιοί –που δεν υπερβαίνουν τα οκτώ άτομα ανά παράσταση- καλούνται να πουν την ιστορία τους με μοναδικά εργαλεία το σώμα και τη φωνή τους.

Το τελευταίο διάστημα οι Patari Project έχουν βρει καταφύγιο –πατάρι- στο θέατρο Πόρτα όπου παρουσίασαν την παράσταση «Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο» για παιδιά από 4 ετών, μια σύγχρονη ματιά πάνω στον μύθο της Σταχτοπούτας, υπό τους ήχους της μουσικής του Σεργκέι Προκόφιεφ. Η παράσταση που διήρκεσε δύο σεζόν στέφθηκε από μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία και οδήγησε στο επόμενο εγχείρημα…

Η «Μύτη». Γραμμένο το 1835 το διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ είναι μια ανηλεής σάτιρα της τσαρικής γραφειοκρατίας, που λογοκρίθηκε άγρια -στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερατώ. Σε αυτό μια μύτη βρίσκεται μέσα σε ένα καρβέλι ψωμί, πυροδοτώντας ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό για την ανεύρεση του ιδιοκτήτη της.

Η εκδοχή του ισπανού σκηνοθέτη και δραματουργού Juan Ayala που προκρίθηκε για την  παράσταση του έργου στο θέατρο Πόρτα έχει, φυσικά, σημαντικές διαφορές σε σχέση με το πρωτότυπο. Εδώ είναι ο ιδιοκτήτης της μύτης – ο Κοβαλιώφ- που την αναζητεί αγωνιωδώς και εμείς θεατές του κυνηγητού.

Και τα ερωτήματα είναι:  Πώς είναι, άραγε, να ξυπνά κανείς έχοντας χάσει κάτι που θεωρεί δεδομένο; Να διαταράσσεται η ασφάλειά του; Να αμφισβητείται το κοινώς αποδεκτό; Και ποιος ορίζει τελικά τι είναι πραγματικότητα; Πώς είναι, αλήθεια, να ισορροπείς στο χείλος του γκρεμού ή στην άκρη της καρέκλας;

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Δραματουργία: Juan Ayala
Μουσική Σύνθεση: Ανρί Κεργκομάρ
Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Σκηνική Επιμέλεια: Άγγελος Καρύδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Τρικενέ
Φωτογραφίες- video: Panagiotis Maidis

Παίζουν: Θεοδόση Κώνστα, Θάνο Λέκκα, Ηλία Μουλά, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο

Μύτη, Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Αθήνα, τηλ.210 7711333, www.porta-theatre.grΗμέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, από την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 10€, Ανέργων 8€. Προπώληση εισιτηρίων:  Viva.gr, τηλ. 11876, καταστήματα Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία.