Η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα Vasistas θα παρουσιάσουν μια «συμπυκνωμένη» εκδοχή του έργου του Δάντη από τις 22 Απριλίου ως τις 7 Μαΐου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος: Ένα ταξίδι-θεατρική εμπειρία με οδηγό τον Δάντη από την Αργυρώ Χιώτη και την  ομάδα Vasistas. Δύο χρόνια μετά τα «Αίματα», η σκηνοθέτις και οι συνεργάτες της επιστρέφουν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση  με τη μνημειώδη «οραματική αυτοβιογραφία» του Δάντη, το φανταστικό ταξίδι του στο βασίλειο των νεκρών.

Από τον ανεξάντλητο όγκο της τριλογίας του Δάντη, η ομάδα επέλεξε αποσπάσματα που αναφέρονται στη δύσβατη πορεία ενός ανθρώπου, από τα σκοτεινά βιώματα της καθημερινότητας στις επίπονες στιγμές της κρίσης, ως φωτεινές διαφυγές της ζωής, από την κατάδυση στον κόσμο των σκιών μέχρι την έξοδο στο φως.

Στη σκηνή, ένας συμπαγής πυρήνας ερμηνευτών ξεδιπλώνει την αφήγηση, εμβαθύνοντας στους κώδικες που αναπτύσσουν οι Vasistas τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι βασίζονται στην εκφραστική δυναμική του σώματος και τη μουσική διάσταση της χορικότητας. Στην παράσταση συμπράττει ένα κουαρτέτο εγχόρδων, παρόν επί σκηνής καθ’ όλη τη διάρκειά της και ενταγμένο στη σκηνική δράση.

Ο ποιητής και μεταφραστής Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, βαθύς γνώστης της μεσαιωνικής παράδοσης και λογοτεχνίας και δημιουργός του περίφημου έργου «Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια», υπογράφει τη δραματουργία της παράστασης.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Δραματουργία: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, Vasistas
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Σχεδιασμός ήχου: Jan Van de Engel
Μουσική επιμέλεια: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Καλλιτεχνική συνεργάτρια: Ariane Labed
Βοηθός δραματουργίας: Άρτεμις Χρυσοστομίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα
Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Διδασκαλία roller-skating: Κωνσταντίνος Μαρτζέκης
Εκτέλεση παραγωγής: Γκέλυ Καλαμπάκα, Βασιλική Γεωργιοπούλου

Ερμηνεύουν: Ευθύμης Θέου, Ελένη Βεργέτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης

Κουαρτέτο εγχόρδων: Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος (τσέλο), Φαίδων Μηλιάδης / Μιγκέν Σελμάνι (πρώτο βιολί), Αγγελική Κασδά (δεύτερο βιολί), Κρυσταλλία Γαϊτάνου / Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα)

Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε στη μετάφραση της «Θείας Κωμωδίας» από τον Κώστα Καιροφύλλα, υπό την επιμέλεια του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου. Χρησιμοποιούνται επίσης ποιήματα του Edgar Lee Masters από τη συλλογή Ανθολογία του Σπουν Ρίβερ σε μετάφραση Σπύρου Αποστόλου, με την ευγενική άδεια των εκδόσεων Gutenberg, καθώς και τα Cantos XIV και XV του Ezra Pound σε μετάφραση Γιώργου Βάρσου, με την ευγενική άδεια των εκδόσεων Πατάκη.

Παράλληλες δράσεις:

Τρίτη 25 Απριλίου:Συμπόσιο για τον Δάντη

Παρασκευή 28 Απριλίου: Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές. Συντονισμός: Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου και επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τετάρτη 3 & Πέμπτη 4 Μαΐου: Εργαστήριο με την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα Vasistas

Θεία Κωμωδία, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107 , τηλ. 210 9005800. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, ώρα 20:30, από 22 Απριλίου ως 7 Μαΐου 2017. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 7 - 12 - 18 - 20 €, Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα) 6 - 10 - 14 - 16 €, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 5 - 9 - 13 - 14 €, ΑΜΕΑ & Άνεργοι 5 €, Συνοδός ΑΜΕΑ 10 €. Προπώληση εισιτηρίων: Έως τις 26 Μαρτίου περιορισμένος αριθμός θέσεων θα διατεθούν σε μειωμένες τιμές (Ζώνη Α 18 €, Ζώνη Β 15 €).