Στις 8 Δεκεμβρίου του 1962, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έκανε τα πρώτα βήματά της στη σκηνή του θεάτρου Κοτοπούλη, ενσαρκώνοντας τη Λίζα Πετροβασίλη. Το έργο είχε τον (πιασάρικο) τίτλο  «Χτυποκάρδια στο θρανίο» και το υπέγραφε ο Αλέκος Σακελλάριος. Τη μουσική της παράστασης είχε γράψει ο Μίμης Πλέσσας.

Ένα χρόνο μετά, το ίδιο έργο γυρίστηκε σε ταινία από τον Αλέκο Σακελλάριο. Η πρωταγωνίστρια ήταν πάλι η Αλίκη Βουγιουκλάκη, μόνο που τη μουσική υπέγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις –«Τικ Τακ», «Καροτσέρη», «Χόρευε Τουίστ», «Σ αγαπώ», «Τα νιάτα» κ.α. Οι ουρές έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες όλης της επικράτειας ήταν η έμπρακτη απόδειξη της τεράστια απήχησης του έργου και της νεαρής σταρ.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά δεν υπάρχει Έλληνας ο οποίος δεν έχει δει έστω μία φορά την ιστορία της τσαχπίνας μαθήτριας που παντρεύεται τον γιατρό της όμως σύντομα ανακαλύπτει ότι της λείπει το σχολείο.

Η πρεμιέρα της νέας παραγωγής του θρυλικού έργου στο Θέατρο Ήβη θα συμπέσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στο ρόλο της Λίζας Πετροβασίλη η Κατερίνα Γερονικολού και στον ρόλο του καθηγητή Δημήτρη Παπαδόπουλου ο Ορέστης Τζιόβας. Στον ρόλο της υπηρέτριας Τασίας, η Σοφία Βογιατζάκη. Ο Κώστας Βουτσάς θα υποδυθεί τον επίσης καθηγητή Νικητέα, ρόλο που στην ταινία κρατούσε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ενώ τον ήρωα-πατέρα της Λίζας Πετροβασίλη και ενσαρκώσει ο Νίκος Γαλανός. 

Την διασκευή και στη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λάκης Λαζόπουλος