current views are: 2

24 Ιανουαρίου 2012
Δημοσίευση10:05

Τα αρκτικά ύδατα απειλούν με ψύχος την Ευρώπη

Βρετανοί επιστήμονες παρατήρησαν πως μια τεράστια λίμνη ψυχρού νερού από τον Αρκτικό Ωκεανό επεκτείνεται και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη μέσω της επιβράδυνσης του Ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού.

Δημοσίευση 10:05’
αρθρο-newpost

Βρετανοί επιστήμονες παρατήρησαν πως μια τεράστια λίμνη ψυχρού νερού από τον Αρκτικό Ωκεανό επεκτείνεται και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη μέσω της επιβράδυνσης του Ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού.

Βρετανοί επιστήμονες παρατήρησαν πως μια τεράστια λίμνη ψυχρού νερού από τον Αρκτικό Ωκεανό επεκτείνεται και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη μέσω της επιβράδυνσης του Ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού.  Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το University College του Λονδίνου και το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας της Μεγάλης Βρετανίας μέτρησαν το επίπεδο της στάθμης των υδάτων από το 1995 ως το 2010 και ανακάλυψαν ότι έχει αυξηθεί κατά 15 εκατοστά στη δυτική Αρκτική από το 2002.  

Ο όγκος ψυχρού νερού, προερχόμενου από λιωμένους πάγους ή απορροές ποταμών, αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 8000 κυβικά μέτρα, ή 10% επί του συνολικού υδάτινου όγκου του Αρκτικού Ωκεανού.  

Η άνοδος της στάθμης θα μπορούσε να οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην Αρκτική ή σε ένα ωκεάνιο ρεύμα εν ονόματι Beaufort Gyre που δημιουργείται από την ενέργεια των ανέμων.  

Οι αιτίες της κίνησης των υδάτων του Αρκτικού Ωκεανού δεν έχουν ακόμα διασαφηνιστεί. Πρόκειται για έναν όγκο νερού και πάγου βόρεια της Αλάσκα, ο οποίος κινείται με βραδείς ρυθμούς και είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από τη Λίμνη Μίσιγκαν των ΗΠΑ.  
Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν πως οι φυσικοί ρυθμοί του ρεύματος Beaufort Gyre ενδέχεται να επηρεάζονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη και θα μπορούσαν να σημαίνουν πολλά για την κίνηση των ωκεανών και τα αυξανόμενα επίπεδα της στάθμης των υδάτων.  

Ορισμένα κλιματικά μοντέλα δείχνουν πως η θάλασσα έχει υψηλότερη στάθμη στο μέσο της επιφάνειας που οριοθετεί ο “Γύρος του Μποφόρ” και οι επιστήμονες εκτιμούν πως σε περίπτωση που μεταβληθεί η κατεύθυνση του ανέμου, όπως συνέβη μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1980 και εκείνης του 1990, ψυχρό νερό θα μπορούσε να διαχυθεί στον υπόλοιπο Αρκτικό Ωκεανό και το βόρειο Ατλαντικό.  

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη καθώς θα επιβραδυνόταν το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού, το οποίο διατηρεί τις θερμοκρασίες στην βόρεια Ευρώπη σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες περιοχές που βρίσκονται σε αντίστοιχους παραλλήλους (πχ Ρωσία).  

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.
 

 

ΠΗΓΗ: econews.gr


σχετικα αρθρα