ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός του μπλε καβουριού στον Θερμαϊκό

Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2013, 15:54 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2013, 15:54
Πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός του μπλε καβουριού στον Θερμαϊκό
Facebook Twitter Whatsapp

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει στον Θερμαϊκό Κόλπο ο πληθυσμός του μπλε καβουριού, ενός ξενικού είδους που έχει εισαχθεί από τον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό και έχει εγκατασταθεί με επιτυχία στις ελληνικές θάλασσες.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει στον Θερμαϊκό Κόλπο ο πληθυσμός του μπλε καβουριού, ενός ξενικού είδους που έχει εισαχθεί από τον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό και έχει εγκατασταθεί με επιτυχία στις ελληνικές θάλασσες. Αυτό προκύπτει από μελέτη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την πληθυσμιακή δομή του μπλε καβουριού στον Θερμαϊκό Κόλπο και συγκεκριμένα στον Όρμο της Μεθώνης.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε μετά από δειγματοληψίες, ο πληθυσμός του αυξήθηκε τη θερμή περίοδο, ενώ το είδος εξαπλώθηκε στο Β. Αιγαίο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βάσει των στοιχείων για τη διετία 2010-2011 η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 50 έως 80 τόνους για την περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς ως αλίευμα το μπλε καβούρι έχει υψηλή διατροφική αξία και χαμηλή τιμή πώλησης (3-5 ευρώ).

Το μπλε καβούρι στη Μεσόγειο

Το μπλέ καβούρι (Callinectes sapidus Rathbun) ζει στις ανατολικές ακτές της Αμερικής και περιλαμβάνεται στα 100 πιο εισβολικά είδη της Μεσογείου.
Στη Μεσόγειο εγκαταστάθηκε ενδεχομένως τη δεκαετία του 1930 και ο πληθυσμός του εξαπλώθηκε μέσω πλοίων σε 12 χώρες.

Πρόκειται για κυρίαρχο θηρευτή που ασκεί μεγάλες πιέσεις σε όστρακα και ψάρια, ενώ καταναλώνει και νεκρούς οργανισμούς.

Πηγή: econews.gr