ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παράνομες παγίδες συνεχίζουν να αποδεκατίζουν τα πουλιά της Κύπρου

Δημοσίευση 27 Δεκεμβρίου 2013, 15:06 / Ανανεώθηκε 27 Δεκεμβρίου 2013, 15:06
Παράνομες παγίδες συνεχίζουν να αποδεκατίζουν τα πουλιά της Κύπρου
Facebook Twitter Whatsapp

Οι λαθροθήρες που αποδεκατίζουν τα αποδημητικά πτηνά της Κύπρου μετατρέπουν σε γιγάντιες παγίδες ακόμα και τις βρετανικές βάσεις στο νησί, καταγγέλλουν οργανώσεις στο BBC.

Οι λαθροθήρες που αποδεκατίζουν τα αποδημητικά πτηνά της Κύπρου μετατρέπουν σε γιγάντιες παγίδες ακόμα και τις βρετανικές βάσεις στο νησί, καταγγέλλουν οργανώσεις στο BBC. Ξόβεργες και δίχτυα εκτιμάται ότι σκοτώνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια μικρά πουλιά, τα οποία σερβίρονται παράνομα σε εστιατόρια.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, η λαθροθηρία μεταναστευτικών πτηνών είναι διαδεδομένη σε όλη την Κύπρο, έχει λάβει όμως μεγάλες διαστάσεις στο βρετανικό έδαφος της βάσης στη Δεκέλεια. 

Μεγάλες συστάδες με ακακίες φυτεύονται και ποτίζονται από «συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος» προκειμένου να προσελκύουν πουλιά, τα οποία στη συνέχεια πιάνονται σε δίχτυα, καταγγέλλει ο Μάρτιν Χέλικαρ του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

Ο Σύνδεσμος και η βρετανική Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) παρακολουθούν το φαινόμενο από το 2002, και εκτιμούν ότι τα τελευταία χρόνια ο απολογισμός έχει αυξηθεί και ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια πτηνά το χρόνο.

Πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο αριθμός πιστεύεται ότι ήταν πολύ μεγαλύτερος. Μειώθηκε όμως λόγω των ευρωπαϊκών πιέσεων και παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ως το 2005, οπότε άρχισε και πάλι να αυξάνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου.

Περίπου 150 είδη, ακόμα και πτηνά που δεν θεωρούνται βρώσιμα, επηρεάζονται καθώς περνούν κάθε χρόνο από το μεταναστευτικό διάδρομο της Κύπρου.

Το πρόβλημα έχει απασχολήσει ξένα μέσα αρκετές ακόμα φορές στο παρελθόν, όπως το 2010, το 2009 και το 2008.