ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τεχνητές φωλιές για τα πτηνά της Βόρειας Ελλάδας

Δημοσίευση 17 Απριλίου 2014, 13:13 / Ανανεώθηκε 17 Απριλίου 2014, 13:13
Τεχνητές φωλιές για τα πτηνά της Βόρειας Ελλάδας
Facebook Twitter Whatsapp

Στη λιμνοθάλασσα της Νέας Κεσσάνης μια πλωτή εξέδρα υποκαθιστά τις φυσικές νησίδες όπου φωλιάζουν τα πτηνά, ενώ στο Λαγκαδά τοποθετήθηκαν σε στύλους της ΔΕΗ βάσεις για φωλιές λευκοπελαργών.

Στη λιμνοθάλασσα της Νέας Κεσσάνης μια πλωτή εξέδρα υποκαθιστά τις φυσικές νησίδες όπου φωλιάζουν τα πτηνά, ενώ στο Λαγκαδά τοποθετήθηκαν σε στύλους της ΔΕΗ βάσεις για φωλιές λευκοπελαργών.

Η πλωτή ξύλινη εξέδρα στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών, καλυμμένη με χαλίκι και άμμο, κατασκευάστηκε από το Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας, με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. 

Οι νησίδες άμμου της λιμνοθάλασσες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και η τεχνητή εξέδρα προσφέρει χώρο για φώλιασμα στο γελογλάρονο Gelochelidon nilotica, είδος απειλούμενο σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, καθώς και στο νανογλάρονο Sternula albifrons.

Παρόμοιες κατασκευές που βοηθούν στην αναπαραγωγή των πουλιών σχεδιάζεται να τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. 

Παράλληλα, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τοποθέτησε στον Λαγκαδά πέντε βάσεις φωλιών λευκοπελαργών σε σημεία που υπήρχαν ήδη φωλιές αλλά χωρίς βάσεις. 

Επίσης, τοποθετήθηκαν προστατευτικά αγωγών μέσης τάσης σε έξι υπάρχουσες φωλιές, συντηρήθηκαν τρεις φωλιές που παρουσίαζαν προβλήματα και καθαρίστηκαν άλλες 12.

Πηγή: in.gr