current views are: 1

23 Απριλίου 2014
Δημοσίευση12:00

Ανακαλύφθηκε τούνδρα ηλικίας 2,7 εκ. ετών

Απτές ενδείξεις για την ύπαρξη μιας τούνδρας εκατομμυρίων ετών ανακάλυψαν αμερικανοί γεωλόγοι, πραγματοποιώντας έρευνες στη Γροιλανδία.
 

Δημοσίευση 12:00’
αρθρο-newpost

Απτές ενδείξεις για την ύπαρξη μιας τούνδρας εκατομμυρίων ετών ανακάλυψαν αμερικανοί γεωλόγοι, πραγματοποιώντας έρευνες στη Γροιλανδία.
 

Απτές ενδείξεις για την ύπαρξη μιας τούνδρας εκατομμυρίων ετών ανακάλυψαν αμερικανοί γεωλόγοι, πραγματοποιώντας έρευνες στη Γροιλανδία.

Τα ευρήματά τους, που θέτουν υπό αμφισβήτηση παγιωμένες θεωρίες γύρω από τη λειτουργία των παγετώνων, καταδεικνύουν ότι τμήματα του παγοκαλύμματος δεν επηρεάστηκαν από περιόδους ανόδου της θερμοκρασίας και ενδέχεται να εξηγήσουν πώς μεγάλα παγοκαλύμματα αντιδρούν στις θερμοκρασιακές μεταβολές.

«Οι παγετώνες πιστεύεται ευρέως ότι λειτουργούν ως ταινιολειαντήρας. Καθώς μετακινούνται πάνω από τη γη, ξύνουν τα πάντα στο πέρασμά τους: τη βλάστηση, το έδαφος, ακόμη και το ανώτερο επίπεδο του βραχώδους υποστρώματος», αναφέρουν σε γραπτή ανακοίνωσή τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Βερμόντ, ένα από τα ιδρύματα που πραγματοποίησαν τις έρευνες από κοινού με τη NASA.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 17 δείγματα «βρώμικου πάγου» από το κατώτερο τμήμα ενός πυρήνα πάγου, ο οποίος είχε ληφθεί από την τοποθεσία Σάμιτ της Γροιλανδίας πριν από 20 χρόνια, ελπίζοντας να βρουν ίχνη ενός ισοτόπου που θα επιβεβαίωνε τη θεωρία τους.

Τελικά βρέθηκαν μπροστά σε εκατομμύρια άτομα. «Πιστεύαμε πως θα ήταν σαν να ψάχνουμε βελόνες στα άχυρα, όμως στο τέλος βρήκαμε έναν ελέφαντα στα άχυρα», είπε χαριτολογώντας στο LiveScience ο Πολ Μπίρμαν, βασικός συντάκτης της έκθεσης στο Science.

Αυτό που οι επιστήμονες ανακάλυψαν ουσιαστικά στον πάτο του παγοκαλύμματος είναι: οργανικό χώμα ηλικίας 2,7 εκατομμυρίων ετών, το οποίο τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το κέντρο της Γροιλανδίας παρέμεινε παγωμένο και σταθερό ακόμη και στις θερμότερες περιόδους μέχρι σήμερα.

Αυτό επέτρεψε στην τούνδρα να διατηρηθεί, «σφραγισμένη» μέσα στους πάγους. 

«Η Γροιλανδία ήταν πραγματικά πράσινη! Αυτό όμως ήταν πριν από εκατομμύρια χρόνια», είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ντίλαν Ρουντ από το αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore. 

«Η Γροιλανδία έμοιαζε με την πράσινη τούνδρα της Αλάσκας πριν καλυφθεί από το δεύτερο μεγαλύτερο σώμα πάγου στη Γη».


σχετικα αρθρα