current views are: 6

19 Μαΐου 2014
Δημοσίευση10:35

Η ξηρασία πλήττει τις μισές πολιτείες της Αμερικής

Οι μισές αμερικανικές πολιτείες πλήττονται αυτήν την περίοδο από ξηρασία, όπως καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία του National Drought Monitor (NDM), ενός εβδομαδιαίου χάρτη των συνθηκών ξηρασίας.

Δημοσίευση 10:35’
αρθρο-newpost

Οι μισές αμερικανικές πολιτείες πλήττονται αυτήν την περίοδο από ξηρασία, όπως καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία του National Drought Monitor (NDM), ενός εβδομαδιαίου χάρτη των συνθηκών ξηρασίας.

Οι μισές αμερικανικές πολιτείες πλήττονται αυτήν την περίοδο από ξηρασία, όπως καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία του National Drought Monitor (NDM), ενός εβδομαδιαίου χάρτη των συνθηκών ξηρασίας.

Ο οποίος αποτελεί προϊόν συνεργασίας του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) και του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σχεδόν το 15% της χώρας τελεί υπό «ακραία» έως «εξαιρετική» ξηρασία, ενώ το φαινόμενο είναι εντονότερο στις δέκα πολιτείες των Μεγάλων Πεδιάδων που εκτείνονται από τη Βόρεια Ντακότα, στο Βορρά, έως το Τέξας, στο Νότο. 

Στις περισσότερες από αυτές η ξηρασία έχει κάνει την εμφάνισή της εδώ και χρόνια, όμως το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί αισθητά.

Η ξηρασία επιμένει και στις δυτικές πολιτείες, όπου πολλές περιοχές καλύπτονται από τη μισή ποσότητα χιονιού σε σχέση με την ίδια εποχή, στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς η τήξη άρχισε φέτος νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Ενδεικτικό είναι ότι, για πρώτη φορά στα 15 χρόνια καταγραφής δεδομένων από το NDM, το 100% της Καλιφόρνια πλήττεται από ξηρασία, κατά τόπους ακραία. 

Τον περασμένο Ιανουάριο μάλιστα, οι αρχές κήρυξαν την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω ακραίας ανομβρίας.

«Είναι κρίμα που το NDM δεν μπορεί να ανατρέξει στο διάστημα μεταξύ 1976 και 1977», δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της Καλιφόρνια ο μετεωρολόγος της NOAA Ρίτσαρντ Χάιμ. 

«Η ξηρασία εκείνο το χειμώνα είχε σχηματισμό αεροχείμαρρου αντίστοιχο του τύπου που παρατηρούμε εδώ και ένα – ενάμιση χρόνο.»

Οι χάρτες του NDM βασίζονται σε μετρήσεις των καιρικών συνθηκών, του εδάφους και των υδάτων από 350 και πλέον σταθμούς σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και σπάνια, τόσο εκτεταμμένη και παρατεταμένη ξηρασία μπορεί να αποδοθεί στη φυσική μεταβλητότητα, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι -ιδιαίτερα οι δυτικές πολιτείες- είναι πιθανό να πλήττονται όλο και συχνότερα καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν παγκοσμίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για παράδειγμα περισσότερες και μεγαλύτερες πυρκαγιές.


σχετικα αρθρα