ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συγκεντρωτική Ηλιακή Ενέργεια (CSP) από τη Σαχάρα στη Βρετανία

Δημοσίευση 20 Οκτωβρίου 2014, 19:28 / Ανανεώθηκε 20 Οκτωβρίου 2014, 19:32
Συγκεντρωτική Ηλιακή Ενέργεια (CSP) από τη Σαχάρα στη Βρετανία
Facebook Twitter Whatsapp

Μπορεί το γερμανικής εμπνεύσεως σχέδιο Desertec να ανήκει στο παρελθόν, αλλά υπάρχουν επενδυτές που δεν εγκαταλείπουν την ιδέα της μεταφοράς ηλιακής ενέργειας από την έρημο Σαχάρα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Μπορεί το γερμανικής εμπνεύσεως σχέδιο Desertec να ανήκει στο παρελθόν, αλλά υπάρχουν επενδυτές που δεν εγκαταλείπουν την ιδέα της μεταφοράς ηλιακής ενέργειας από την έρημο Σαχάρα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το econews.gr, το Πρόγραμμα TuNur προβλέπει τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας ισχύος δύο Γιγαβάτ από την Τυνησία στη Βρετανία για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες 2,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών ως το 2018.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχουν διατεθεί ήδη 10 εκατομμύρια Ευρώ για την ανάπτυξη της μονάδας συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας (CSP) και επιδιώκει την εξασφάλιση οικονομικής υποστήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση, μαζί με άλλα ανταγωνιστικά σχέδια, για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας στο Νησί ως το 2017.

Σύμφωνα με νέα ρύθμιση που επικύρωσε το καλοκαίρι το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας (Decc), η κυβέρνηση θα επιτρέψει σε εγκαταστάτες έργων ΑΠΕ εκτός Βρετανίας να καταθέσουν προσφορές γιασυμβόλαια παροχής ενέργειας τα οποία συνοδεύονται από κρατικές επιδοτήσεις.

—Το έργο TuNur

To TuNur αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας ανάμεσα στη βρετανική εταιρεία επενδύσεων σε ΑΠΕ, τον εγκαταστάτη Nur Energy και Τυνήσιους επενδυτές.

Η κυβέρνηση της Τυνησίας έχει επικυρώσει νόμους που διευκολύνουν την εξαγωγή ενέργειας, ενώ έχει συναφθεί συμφωνία με τον διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας για τη διασύνδεση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου με υποσταθμό ενέργειας κοντά στη Ρώμη.

Μάλιστα, η τεχνολογία ηλιοθερμικών συστημάτων (CSP) επιτρέπει την αποθήκευση μέρους της παραγόμενης ενέργειας και τη διάθεσή της κατ΄επιλογή.

“Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας” δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της TuNur, Κέβιν Σάρα. “Εργαζόμαστε με ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες μηχανικών στον κόσμο. Πρόκειται για ένα σχέδιο με ρίσκο, αλλά κάθε μεγάλο ενεργειακό σχέδιο ενέχει ρίσκο”.

—Τι απέγινε το Desertec

Μετά από συνεχείς ματαιώσεις και αποχωρήσεις μελών, την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε οριστικό τέλος στις φιλοδοξίες του προγράμματος Desertec για υλοποίηση έργων συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στη Βόρεια Αφρική και εξαγωγή της ενέργειας στην Ευρώπη με απώτερο στόχο την κάλυψη του 15% της συνολικής ζήτησης ως το 2050.

Στη συνέλευση των μετόχων που έλαβε χώρα στις 12 Οκτωβρίου,  συμφωνήθηκε να αλλάξει μορφή το σχέδιο, καθώς δεν κρίθηκε βιώσιμο. Στο εξής λοιπόν, το Desertec θα υπάρχει μόνο ως πάροχος υπηρεσιών για τους επενδυτές που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν μονάδες ΑΠΕ στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και στη Μέση Ανατολή.

Ο διευθύνοντας, Πωλ βαν Σον, τόνισε σχετικά:

«Όταν το σχέδιο ξεκίνησε πέντε χρόνια πριν, οι ΑΠΕ έπαιζαν έναν μικρό ρόλο στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική. Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σήμερα. Περίπου 70 έργα έχουν υλοποιηθεί ή κατασκευάζονται. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, το Desertec έχει βοηθήσει μέσω της κατάρτισης μελετών και της ανάπτυξης στρατηγικών για την κάθε χώρα. Η φάση αυτή πλέον ολοκληρώθηκε και προσαρμοζόμαστε στις νέες απαιτήσεις».